Mint arról tavaly beszámoltunk, 2019. június 6-án Hargita megyében, az úz-völgyi katonatemetőben feszültség alakult ki több román szervezet, a csendőrök és a magyar tüntetők között, utóbbiak a temető körül békés élőláncot alkottak annak érdekében, hogy megakadályozzák a románok erőszakos temetőfoglalását, sikertelenül.


A teljesen leitatott és fellázított román tömeg egy idő után kezelhetetlenné vált, a román hatóságok elveszítették az irányítást az esemény felett. A részeg, agresszív tömeg tagjai betörték a temető kapuját, széttörték a magyar fakereszteket, magyar embereket vertek meg a kerítés léceivel és zászlórudakkal, hatalmas anyagi és morális kárt okozva a temetőben.

A történtek után, néhány hónapnyi vizsgálódás után, az ügyben eljáró ügyész az ügy lezárása mellett döntött. A fentebb leírtak ellenére, az úz-völgyi ügyet lezáró ügyész a rendeletében úgy ítélte meg, hogy a „Kifelé a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”. Szerinte ez nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, mert nem egy egész közösség, hanem csak az ott jelenlévő emberek csoportjára vonatkozott.

A valóságban azonban a helyzet olyannyira elfajult, hogy több agresszív dormánfalvi támadó letörte a temető kapuját, behatolva a temetőbe. A jelenlévő magyarokat a zászlórudakkal ütötték, kövekkel dobálták és leköpték. A háttérben hazafias dalok hallatszottak, Románia himnusza és olyan xenofób szlogenek, mint “Tűnjetek el!”, “Húzzatok Budapestre!”, “Kifelé a magyarokkal az országból!”.

Az ügyész indoklásában elsiklik ezek felett, és következtetésében lezártnak minősíti az ügyet, valamint lezártnak minősíti a gyűlöletkeltésre vagy diszkriminációra való uszításra, közrend zavarására, sírgyalázásra, tömegverekedésre, valamint a munkahelyi visszaélésre vonatkozó vádakat is.

Kommentek