În data de 6 iunie 2019, Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului, județul Harghita, a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești, jandarmi și maghiarii, care au format un lanț în jurul acestui cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor, însă fără success. Mulțimea română, care se afla sub influența alcoolului, după un timp a devenit incontrolabilă, iar autoritățile române au pierdut controlul asupa evenimentului. Membrii mulțimii bețive și agresive au rupt poarta cimitirului, au spulberat crucile de lemn maghiare, au bătut mai mulți membrii ai comunității maghiare cu scândurele de gardă, provocând daune materiale și morale enorme în cimitir. În urma cercetărilor efectuate, la câteva luni după incidentul petrecut, procurorul în cauză a decis clasarea cauzei.

Procurorul care a închis Dosarul „Valea Uzului” susține în ordonanța de clasare că „afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie.

În fapt situația a degenerat atât de mult, încât mai mulți români din Dărmănești cu un comportament agresiv au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia. Maghiarii prezenți au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fundal s-au intonat melodii patriotice, precum imnul României și scandări xenofobe precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.

Procurorul trece cu vederea peste aceste argumente în motivarea sa și clasează cauza, precum și acuzațiile de instigare la ură sau discriminare, perturbarea ordinii publice, profanarea de morminte, bataia în mulțime și abuzul în serviciu.

Kommentek