După cum am mai prezentat, discursul antimaghiar al președintelui Klaus Werner Iohannis din data de 29 aprilie a șocat întreaga comunitate maghiară din țară, de aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari. Președintele și-a arătat fața cea mai primitivă, cea mai agresivă și cea mai cinică, acesta fiind calificată ca o situație fără precedent în România, de după revoluție. Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării a sancționat discursul antimaghiar al președintelui cu 5000 de lei, printre altele, pe baza plângerii depuse de către Asociația Pentru Protecția Drepturilor Minoritare Mikó Imre. Discursul prezentat de șeful statului a avut loc drept urmare a adoptării tacite de către Camera Deputaților a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Mai multe organizații din Transilvania au depus plângere în cauză la Parchet, iar în opinia unora, discursul prezentat epuizează conceptul de instigare. Potrivit reclamanților, președintele a incitat la ură și la discriminare locuitorii acestei țări, act ce contravine legilor.
În ordonanța dată în data de 9 iunie, procurorul Elena Adriana Sandu a dispus clasarea cauzei, deoarece în opinia dânsei discursul președintelui nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 369 Cod penal.
Procurorul afirmă că președintele nu poate fi tras la răspundere penală, deoarece mesajul discursului, trebuie examinat din prisma libertății de exprimare și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului. În ciuda faptului că nu s-a început urmărirea penală, discursul a fost calificat de către Procuratură în următorul fel: „Considerăm că anumite elemente ale discursului în cauză depășesc limitele libertății de exprimare (chiar dacă o luăm ca și o critică aspră), motiv pentru care, în ansamblu, ținând cont și de tonul discursului, poate fi clasificat ca discurs de ură.”
Dealtfel discursul a fost puternic condamnat nu doar de organizațiile maghiare din Transilvania, ci principalele ziare din Germania.