După cum am mai prezentat, discursul antimaghiar al președintelui Klaus Werner Iohannis din data de 29 aprilie a șocat întreaga comunitate maghiară din țară, de aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari. Președintele și-a arătat fața cea mai primitivă, cea mai agresivă și cea mai cinică, acesta fiind calificată ca o situație fără precedent în România, de după revoluție.

Ca urmare a discursului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat prin mai multe plângeri asupra discursului antimaghiar. Colegiul director a constatat cu majoritate de voturi faptul că președintele a avut un discurs discriminator și ofensator contra etnicilor maghiari. Președintele Klaus Iohannis a fost sancționat cu 5000 de lei (1000 de euro).

Ca reacție contra deciziei, Administrația Prezidențială a României a declarat că președintele Klaus Iohannis nu acceptă sancțiunea impusă de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dată din cauza declarațiilor antimaghiare, și că o va contesta la instanța competentă.

Ulterior, premierul Ludovic Orban, colegul de partid al președintelui a lansat un atac politic asupra CNCD, argumentând că comisia l-a amendat pe nedrept pe președintele Iohannis pentru încălcarea demnității umane ale maghiarilor. În opinia lui Kelemen Hunor, președintelui UDMR, Iohannis ar trebui să-și ceară scuze pentru discursul instigator la ură, și nu să conteste sancțiunea.

Conform prim-ministrului, CNCD este sub influența PSD, și președintele Iohannis defapt nu a discriminat, ci a dezvăluit legătura dintre PSD și UDMR, și de aceea a primit această amendă de la Consiliu. Ludovic Orban susține că cea mai mare greșeală a PSD-ului este că a votat legi, care obligă oriunde la folosirea limbii minorităților.

Prin acest pas, după președinte, și al doilea lider al statului a contribuit la spiritul antimaghiar dezlănțuit în ultimele săptămâni.

Kommentek