În primă instanță Curtea de Apel Cluj a anulat amenda primită de fostul primar  naționalist al Clujului, Gheorghe Funar, care a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce în 2014 la o dezbatere televizată a numit limba maghiară limba cailor.

Gheorghe Funar a candidat independent la alegerile prezidențiale din 2014 și a fost invitat la unul dintre programele electorale ale TVR împreună cu Tánczos Barna, senator UDMR. După ce Tánczos a salutat publicul atât în limba română, cât și în maghiară, Funar i-a cerut prezentatorului să facă ordine și a spus următoarele:

„spuneți-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna și la București, este urmașă a limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română…, la Budapesta se poate vorbi, poate vorbi ungurește acolo, aici vorbește românește. Dacă voi fi președintele României, vă asigur că nu va mai vorbi în limba maghiară nimeni, nici la televiziunea română”

Împotriva politicianului extremist senatorul Tánczos Barna a depus plângere la CNCD. În 2015 CNCD a dispus o amendă de 2000 de lei pentru comportamentul arătat de domnul Funar, iar după cinci ani de proces, Curtea de Apel Cluj, săptămâna trecută, i-a dat câștig de cauză politicianului, obligându-i pe pârâți, CNCD și senatorul Tánczos Barna, să achite cheltuielile judiciare de 300 de lei. CNCD va face apel împotriva acestei decizii.

Kommentek