Parlamentul a adoptat miercuri cu majoritate de voturi proiectul de lege prin care declară ziua de 4 iunie (04.06.1920) Ziua Tratatului de Pace de la Trianon, drept zi oficială de sărbătoare. Uniunea Democrată Maghiară din România a respins proiectul de lege, iar Uniunea Salvează România s-a abținut de la vot, însă celelalte partide au votat în unanimitate în favoarea proiectului de lege. Adoptarea proiectului de lege, care este contra etnicilor maghiari a fost un pas important, deoarece atitudinea anti maghiară, persistă în Parlament de câteva săptămâni.


Proiectul de lege, prin care ziua de 4 mai este declarată zi oficială de sărbătoare, a fost inițiat de către doi politicieni din Partidul Social Democrat, Titus Corlățean și Șerban Nicolae. Corlățean a mai făcut declarații antimaghiare și declarații contra Ungariei și în trecut, și cu această lege, el a dorit cu siguranță să reacționeze la faptul că Ungaria a declarat 2020 anul unității naționale.

“Ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru națiunea română a fost o bucurie imensă – și pot să înțeleg acest aspect – pentru națiunea maghiară și pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriașă și o tristețe imensă. Majoritatea întotdeauna are o răspundere pentru minoritate. În cazul nostru românii majoritari pentru minoritarii etnici maghiari. România s-a îmbogățit nu numai cu teritoriul Transilvaniei, ci și cu istoria și cultura noastră. Condițiile în care trăiește o minoritate, de felul în care se simte pe pământul natal, depinde, în primul și în primul rând, de majoritate.O majoritate puternică, sigură pe sine, o majoritate fără remușcări, niciodată nu își demonstrează puterea în mod ostentativ, nu creează intenționat situații în care celălalt se simte umilit, ofensat și este batjocorit, stigmatizat așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu comunitatea maghiară din România. – a subliniat Kelemen Hunor, Președintele UDMR.

În discursul său din Parlament, Kelemen Hunor a declarat, printre altele, că această competiție lansată de șeful statului, Klaus Iohannis, în urmă cu trei săptămâni nu s-a încheiat încă, iar majoritatea deputaților în acest context consideră că problemele României s-au rezolvat prin acest atac antimaghiar.

Benkő Erika, deputatul UDMR, directorul Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare MIKÓ IMRE, a menționat că, deși mulți dintre cei care au susținut discurs, au accentuat că această decizie nu vrea să aibă aspect anti-minoritar, ci doar vor să marcheze importanța istorică acestui eveniment, însă doamna deputat consideră total inutilă această lege, mai mult, extrem de dăunătoare, căci nu vindecă traumele naționale. Ar trebui să ne concentrăm pe viitor, în loc de trecut.

Kommentek