Tegnapelőtt nagy többséggel elfogadta a román parlament, hogy a Trianoni Békeszerződés napja (1920. 06. 04) hivatalos ünnep legyen Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elutasítása, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség tartózkodása mellett, a többi párt egyöntetűen megszavazta a törvénytervezetet. A hetek óta tartó magyarellenes parlamenti magatartás egyik fontos mozzanata volt a tegnapi is.


A törvényt a Szociáldemokrata Párt két markáns politikusa, Titus Corlățean és Șerban Nicolae kezdeményezte. Corlățean korábban is tett magyar- és Magyarország-ellenes nyilatkozatokat, ezzel a törvénnyel pedig minden bizonnyal arra kívánt reagálni, hogy Magyarország a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at.

Ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek érthetően nagy örömet okoz, a magyar nemzet és a romániai magyarok számára óriási veszteség, és szomorúságra ad okot. A többségnek minden esetben felelőssége van a kisebbségért. A mi esetünkben a román többségnek a romániai magyar kisebbségért. Románia nemcsak Erdély területével, hanem velünk is gazdagodott, kulturális örökségünkkel, múltunkkal együtt. Hogy milyen körülmények között él egy kisebbség, hogyan érzi magát a szülőföldjén, az pedig elsősorban a többségen múlik. Egy erős, magabiztos, bűntudat nélküli többség soha nem fitogtatja hatalmát, nem hoz létre szándékosan olyan helyzeteket, amelyben a másik megalázottnak érzi magát, ahol őt kigúnyolják, megbélyegzik.”  – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ elnök.

Kelemen Hunor parlamenti felszólalásában egyebek mellett elmondta: még nem ért véget az a versengés, amit három héttel ezelőtt indított Klaus Iohannis államfő, és amelynek kapcsán a képviselők többsége azt hiszi, hogy a magyarellenesség felmutatásával meg is oldották Románia problémáit.

Benkő Erika RMDSZ-es képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője elmondta, ugyan több szónok kiemelte, hogy a döntés kapcsán nincs szó kisebbség-ellenességről, csupán az esemény történelmi jelentőségét kívánják megerősíteni, szerinte teljesen szükségtelen ez a törvény, sőt káros, mert nem szolgálja a nemzeti traumák gyógyítását, és a jövőre kell koncentrálni a múltidézés helyett.

Kommentek