A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjén, 2019. augusztus 11-én játszotta labdarúgó mérkőzését a Román válogatott és a Málta Nemzeti válogatott csapata a ploiești-i Ilie Oană stadionban. A román labdarúgó válogatott szurkolói diszkriminatív magyarellenes hangulatot keltettek, az általuk több percen át skandált magyarellenes rigmus által: „Ungaria ne s*** p***!”

A Román Labdarugó Szövetség (FRF) nem tett semmi lépést annak érdekében, hogy megfékezze a szurkolók nacionalista-soviniszta megnyilvánulásait a futball mérkőzések alatt. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely 2.000 lejes bírságot szabott ki a Román Labdarugó Szövetségnek (FRF). A Tanács emellett felszólította a Román Labdarugó Szövetséget, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket, valamint tegyen jogalkotási módosításokat tartalmazó javaslatokat a rasszizmus hatékony küzdelme érdekében a futballstadionokban.

„Üdvözlöm a Tanács döntését, de meggyőződésem, hogy visszaeső magatartás esetén nagyobb bírság kiszabása lenne a helyes. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat 2012-es létrejötte óta figyelemmel kíséri a sporteseményeket, és kijelenthető, hogy azóta a válogatott magyarellenes törzsszurkolói bázisa visszaeső. Továbbra is mindent megteszünk a sportban tapasztalható magyarellenesség visszaszorításáért, és arra kérünk mindenkit, aki ilyent tapasztal, készítsen felvételt és juttassa el hozzánk” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Kommentek