Partidul Social Democrat (PSD) propune modificarea regulamentului Camerei Deputaților și a Senatului, astfel încât proiectele de lege care afectează natura statului național a țării să nu fie propuse spre dezbatere în viitor. Acest fapt, practic ar exclude din legislația țării, politicile regionale de dezvoltare publică propuse de către maghiari.

În cazul în care proiectul de modificare a legii are intra în vigoare, asta ar însemna, ca Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc nu ar mai putea fi înaintat Parlamentului, chiar dacă acesta nu pune în pericol independența țării, unitatea și indivizibilitatea statului și integritatea sa teritorială. Árpád Antal, președintele Consiliului de Administrație al Ținutului Secuiesc, a subliniat că fiecare membru al parlamentului trebuie să poată exercita dreptul la libertatea de exprimare, fără a ține cont de proiectul de lege care urmează să fie depus.

Este o încălcare gravă a democrației și o neconstituționalitate faptul că Parlamentul să decidă dacă introduce sau nu un proiect de lege. Marcel Ciolacu, președintele partidului, a vorbit despre acest demers după ce Camera Deputaților a votat ratificarea legii limbii materne fără dezbateri. Proiectul de lege al UDMR a inclus, drepturi de utilizare a limbii materne, care au fost omise din versiunea Codului administrativ, care a intrat în vigoare vara trecută prin Ordonanța de Urgență al Guvernului, și de asemenea, a propus completări suplimentare importante din punct de vedere al etnicilor maghiari.

Prin proiectul de lege înaintat, UDMR a dorit, printre altele, să se asigure că drepturile dobândite, valabile ale comunității maghiare în acele localități unde numărul locuitorilor de etnie maghiară nu va atinge pragul de 20% la recensământul de anul viitor, Consiliul local să poată decidă, chiar dacă nu este obligatoriu, că va afișa și în limba minorității respective denumirea localității.

În urma declarațiilor anti-maghiare ale președintelui Klaus Iohannis, există un atac continuu față de comunitatea maghiară din România și față de drepturile legitime pretinse de aceștia, care se vor a fi limitate, de către cel mai mare partid aflat în opoziție, prin eliminarea procedurilor democratice. Este o situație inacceptabilă, deoarece într-un stat democratic trebuie să existe posibilitatea de a fi dezbătută tema folosirii limbii materne de către minorități sau tema autonomiei regionale.

Kommentek