A képviselőház és a szenátus házszabályának módosítását javasolja a Szociáldemokrata Párt (PSD), úgy, hogy az elkövetkezőkben ne terjesszék elő megvitatásra az olyan törvénytervezeteket, amelyek Románia nemzetállam jellegét érintik. Ezzel gyakorlatilag kiszorítanák a magyarok által javasolt regionális fejlesztési közpolitikákat az ország törvényhozásából.

Amennyiben a törvénymódosítás érvénybe lép, az egyben azt is jelenti, hogy a parlamentbe ezután nem lehet többé benyújtani Székelyföld autonómia-statútumát, annak ellenére, hogy nem veszélyezteti az ország függetlenségét és egységes nemzetállam jellegét, illetve a területi integritását. Antal Árpád a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke rámutatott, a szólásszabadság és az alkotmány által szavatolt törvénybeterjesztési jogával minden parlamenti képviselőnek tudnia kell élni. Az a demokrácia durva megsértése és alkotmányellenes, ha a parlament eldöntheti, hogy egy törvényjavaslatot beiktat vagy sem.

Marcel Ciolacu a párt elnöke erről azt követően beszélt, hogy a képviselőház vita nélkül leszavazta az anyanyelvhasználati törvény megerősítését. Az RMDSZ tervezete azokat a nyelvhasználati jogokat is tartalmazta, amelyeket kihagytak a közigazgatási kódex tavaly nyáron sürgősségi kormányrendelettel hatályba léptetett változatából, illetve további, magyar szempontból fontos kiegészítéseket is javasolt. Törvényjavaslatával az RMDSZ egyebek mellett azt szerette volna elérni, hogy ne csorbuljanak a magyar közösség szerzett, érvényben lévő jogai azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya a 20 százalékos nyelvhasználati küszöb alá csökken a jövő évi népszámláláskor, a helyi tanács pedig dönthessen úgy, hogy bár nem kötelező, de az adott kisebbség nyelvén is kiírja a település nevét.

Klaus Iohannis elnök múlt heti magyarellenes megnyilvánulását követően folyamatos támadások érik a romániai magyar közösséget és annak jogos követeléseit, amelyek korlátozása érdekében, a legnagyobb ellenzéki párt kész lemondani a parlamenten belüli demokratikus eljárásokról. Ez elfogadhatatlan, hiszen egy demokratikus jogállamban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy akár a kisebbségek anyanyelvhasználati jogát, akár egy régió autonómiáját a parlamentben meg lehessen vitatni.

Kommentek