A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács idei döntése értelmében, Radu Banciu újabb 2000 lej büntetést kapott egy 2018-as adás magyarellenes hangvételéért.


A B1 televízió műsorvezetője a 2018. december 7-i adásban végig magyarellenes hangulatot keltve, olyan kijelentések tett miszerint a szóban forgó év végére az ország viszonylag egyben marad, azonban elvesztette az uralmat Kovászna és Hargita megye fölött, hiszen azok már nem román megyék. Kihangsúlyozta, a románok ki vannak zárva ezekről a területekről, nincs, mit ott keressenek. Banciu az adás teljes ideje alatt a tőle megszokott stílusban bizonygatta igazát, és közölt hamis információkat a nézőkkel.

„Megdöbbent és elszomorít, hogy ebben az országban egyes műsorvezetők azt tekintik céljuknak, hogy a magyarok ellen uszítsanak, és minden műsoruk által félelmet keltsenek a romániai magyarokban. Meggyőződésem, hogy Radu Banciunak és társainak nincs mit keresniük a romániai közéletben, hiszen tevékenységük nagy károkat okoz az egész társadalomnak, ellehetetleníti az etnikumközi viszonyok rendeződését. Üdvözlöm a Tanács döntését, de aránytalanul alacsonynak gondolom a bírság összegét. Remélem nőni fog ez a pénzösszeg, hogy valóban eltűnhessen a gyűlöletbeszéd a megélhetési lázítók műsoraiból is” – fejtette ki Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Kommentek