Románia több hazai törvényben és nemzetközi egyezményben vállalta a romániai kisebbségek széleskörű anyanyelvhasználati jogát. Többek között ezt hangsúlyozza az Európa Tanács márciusi ajánlása, amelyben a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának Szakértői Bizottsága felhívja a figyelmet a regionális és kisebbségi nyelvek használatának fontosságára a tagállamok kormányainak COVID-19 válságkommunikációja során.

Ennek ellenére Romániában a válságkommunikáció kizárólagos nyelve a román, semmilyen tájékoztatás nem történik kisebbségi nyelven. Több országos szervezet is hangot adott nemtetszésének, hiszen a kisebbségi jogoknak válsághelyzetben is érvényesülniük kell.
Az Európa Tanács Esélyegyenlőségi Bizottságának április 29-i online ülésén Benkő Erika RMDSZ-es képviselő, a bizottság alelnöke, beszámolt a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő tájékoztatás teljes hiányáról a koronavírus-járvány ideje alatt Romániában.

„A koronavírus-járvány során hihetetlenül fontos, hogy az Európa Tanács árgus szemekkel figyelje a tagállamok magatartását a különféle kisebbségi csoportokkal szemben. A gyűlésen bemutattam a bizottságnak azt az áldatlan helyzetet, ami Romániában a járvánnyal kapcsolatos anyanyelvi tájékoztatást jellemzi, vagyis annak teljes hiányát. Hangsúlyoztam, nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a hatóságok milyen intézkedéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében és ezt nagyon fontos, hogy az emberek anyanyelvén közöljék” – részletezte Benkő Erika.

Kommentek