România și-a asumat dreptul de a utiliza limba maternă a minorităților din țară într-o serie de legi interne și convenții internaționale. Acest lucru este subliniat, printre altele, în Recomandarea Consiliului European din martie privind lingvistica, care atrage atenția asupra importanței utilizării limbilor regionale și minoritare în contextul comunicării de criză COVID 19.

Cu toate acestea, în România pe timp de criză, singura limbă în care informațiile sunt comunicate este cea română, nefiind furnizate informații în nici o limbă minoritară. Mai multe organizații naționale și-au exprimat nemulțumirea, întrucât drepturile minorităților trebuie să predomine în perioadele de criză. În cadrul reuniunii online a Comitetului Egalității de Șanse a Consiliului Europei din 29 aprilie, Erika Benkő, deputat UDMR, vicepreședinte al Comitetului, a informat despre atitudinea statului român cu privire la lipsa completă de informații în limba maternă a minorităților naționale în timpul pandemiei de coronavirus.

„În starea aceasta de pandemie, este extrem de important ca Consiliul Europei să monitorizeze mai atent comportamentul statelor membre față de diferite grupuri minoritare. În cadrul ședinței, am prezentat comitetului situația nefericită care caracterizează informațiile din limba maternă despre pandemie în România, adică absența completă a acesteia. Am subliniat că este foarte important ca oamenii să înțeleagă ce măsuri iau autoritățile pentru a combate pandemia și ca oameniilor să li se comunice acest lucru în limba lor maternă ”, a detaliat Erika Benkő.

Kommentek