După cum s-a procedat în ultimii ani și anul acesta i s-a aplicat primarului Antal Árpád, o amendă de zece mii de lei, de către prefectul județului Covasna. Iulian Constantin Todor a amendat, deoarece primarul a împodobit orașul și nu a așezat pe lângă fiecare drapel maghiar și pe lângă fiecare cocardă și câte un drapel românesc.
Afișarea steagurilor este reglementată de Legea 75 din 1994, care definește afișarea steagul român și afișarea celorlalte steaguri naționale la primirea unei delegații oficiale străine.


Minoritățile naționale își pot folosi însemnele și simbolurile naționale la evenimentele proprii. Aceste reglementări sunt definite în Hotărârile Guvernului 1157/2001 și 223/2002. Faptul de a asocia în fiecare an culorile naționale maghiare utilizate de comunitatea noastră, ca simbol al apartenenței la o națiune, cu simbolurile naționale ale Ungariei este o abordare eronată și speculativă, întrucât membrii fiecărei națiuni, inclusiv românii care locuiesc în străinătate, folosesc culorile naționale la diferite evenimente fără a reprezenta statul într-un astfel de caz.

Măsura luată de către reprezentantul local al guvernului este cu atât mai agravantă, cu cât și în această perioadă în care sănătatea publică este afectată serios de o epidemie globală, prefectul este preocupat cu numărarea steagurilor maghiare afișate în oraș și profită de fiecare oportunitate să amendeze conducătorii comunității maghiare. Amenda a fost înregistrată cu numărul de înregistrare 1., astfel fiind prima amendă dată de către prefectură. Conform acestui fapt, singura problemă de până acum a prefecturii este sărbătoarea națională maghiară.

Începând cu anul 2018, reprezentanții Guvernului român amendează în fiecare an toți primarii, care decorează localitățile cu steaguri maghiare cu ocazia zilei de 15 martie.

Kommentek