Mint az utóbbi években mindig, idén is tízezer lejes bírgásot rótt ki Antal Árpádra, Sepsiszentgyörgy polgármesterére Kovászna megye prefektusa. Iulian Constantin Todor azért büntetett, mert a városi elöljáró március 15-én a várost ünnepi díszbe öltöztette, és minden egyes magyar lobogó, de nem csak lobogó, hanem kokárda mellé, nem helyezett ki román zászlót is.


A zászlók kihelyezését az 1994-es 75 számú törvény szabályozza, amely azt határozza meg, hogy mi a teendő a román és más nemzeti zászlókkal, amikor külföldi hivatalos delegáció fogadására kerül sor. A nemzeti kisebbségek szabadon használhatják jelképeiket rendezvényeiken. Ezt a 1157/2001 és 223/2002 számú Kormányhatározatok szabályozzák. Az, hogy a román kormánymegbízott évről-évre összemossa a magyar nemzeti színeket, melyeket a nemzethez tartozás szimbólumaként használ közösségünk, Magyarország állami szimbólumaival, álságos megközelítés. A külföldön élő románok is használják a nemzeti színeket különböző rendezvényeken anélkül, hogy ilyen esetben a román államot képviselnék.

Az ünneprontó intézkedést súlyosbítja az is, hogy a kormány helyi képviselője a világot sújtó egészségügyi járvány idején is azzal van elfoglalva, hogy a városban található magyar zászlókat számolja, és minden alkalmat megragad a magyar közösség vezetőinek megbírságolására. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy az iktatott büntetés az 1-es számot viseli, ami szerint a kormányhivatal idei egyetlen problémája mindeddig a magyar nemzeti ünnep volt.

A román kormány megbízottjai 2018 óta kezdték büntetni azokat a polgármestereket, akik településüket magyar zászlókkal díszítik ki március 15-re.

Kommentek