Ismét ötezer lejes pénzbírságot rótt ki Székelyudvarhely polgármesterére Hargita megye prefektusa, amiért március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar lobogók mellé nem helyeztek ki román zászlókat is. Székelyudvarhely polgármesterét is megbírságolták a magyar zászlók miatt

A március 15-i ünnepségek után már rendszeressé vált Gálfi Árpád megbírságolása a prefektusi hivatal részéről, és ezen a gyakorlaton a kormányhivatal élén történt vezetőcsere sem változtatott. 2018 és 2019 után idén is megérkezett az értesítés az ötezer lejes pénzbírságról a városvezető részére, mivel ezúttal is megjelentek a város közterületein a piros-fehér-zöld színű nemzeti jelképek, a románok viszont nem.

A prefektus ezúttal is azzal indokolta a döntést, hogy a zászló- és szimbólumhasználatra vonatkozó törvény értelmében más nemzet zászlaját csupán a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni közintézményekre és közterületeken, és csak hivatalos állami küldöttségek látogatása, illetve nemzetközi ünnepségek és találkozók idején.

Jelképek, nem zászlók

Székelyudvarhely egy részén nagyméretű kokárdákat függesztettek a lámpaoszlopokra a nemzeti ünnep előtt, máshol, így a központban is, a magyar állami zászló hivatalos méretétől eltérő, jóval hosszabb, kifeszített piros-fehér-zöld zászlók is voltak kihelyezve.

Kérdésünkre a Bíró Csabától, a polgármester kabinetvezetőjétől azt a választ kaptuk, hogy Gálfi Árpád, akárcsak a korábbi esetekben, bíróságon fogja kérni a bírságról szóló jegyzőkönyv érvénytelenítését, mert nem tartja azt jogszerűnek. A kabinetvezető szerint nem más állam zászlói, hanem magyar nemzeti jelképek voltak kitűzve Székelyudvarhelyen.

A probléma láthatóan a kifeszített zászlókkal van, mivel a prefektusi hivatal azt is közölte a helyzetet kifogásoló Dan Tanasă bloggerrel, hogy Csíkszereda és Gyergyószentmiklós polgármestereit nem bírságolták meg, mert betartották a más államok zászlóinak kitűzésére vonatkozó jogszabályok előírásait. Csíkszeredában hosszú ideje nagyméretű piros-fehér-zöld kokárdákat tűznek ki közterületen a március 15-i ünnep tiszteletére.

Nem veszített pert

A 2018-ban kirótt bírság érvénytelenítése érdekében indított pert tavaly májusban jogerősen megnyerte a polgármester, miután első fokon a Székelyudvarhelyi Bíróság elutasította a keresetét. A 2019-es pénzbírság elleni fellebbezés tárgyalását az elsőfokú bíróság felfüggesztette, amíg az ügyben megfogalmazott alkotmányossági kifogás tárgyában döntés születik.

Ugyanebből az okból függesztették fel egy másik pénzbírság érvénytelenítése érdekében benyújtott kereset tárgyalását is – azt 2018 októberében kapta a városvezető, amiért az október 23-i ünnepségre hasonló módon díszítették fel a várost.

(Forrás: szekelyhon.ro)

Kommentek