Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” a fost înființat de Uniunea Democrată Maghiară din România cu scopul de a observa, semnala și împiedica orice tip de discriminare față de comunitatea maghiară din România.

Denumirea organizației provine din numele lui Mikó Imre (a nu se confunda cu contele Mikó Imre, al cărui nume îl poartă Liceul Teoretic “Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe), cel care fusese un jurist renumit, specializat în drepturile minorităților, scriitor, traducător, politician, polihistor ardelean, iar între cele două Războaie Mondiale, a fost unul dintre conducătorii Partidului Național Maghiar și deschisese un birou de consultanță juridică în București.

Înființarea unei asemenea serviciu de asistență juridică, în domeniul drepturilor minoritare, este esențială, deoarece în ultimii ani au crescut cu mult atacurile directe și indirecte la adresa minorităților maghiare, situația fiind asemănătoare cu cele din anii ‘90, când relațiile interetnice s-au manifestat și prin altercații stradale.  

Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi „Mikó Imre” și-a propus ca și scop elaborarea unui raport anual. Acest raport se concentrează în primul rând pe încălcarea drepturilor lingvistice și a libertății de utilizare a limbilor, pe abuzuri, discursuri de ură, violență verbală și fizică împotriva comunității maghiare și alte forme de discriminare etnică.

Guvernul român folosește tacit comunitatea maghiară ca scut pentru a distrage publicul de la măsurile de austeritate și de dificultățile economice. De multe ori este o strategie bună din partea politicienilor și a mass-mediei, să dea vina pe minorități și astfel să creeze o discrepanță între comunități. Prin urmare, minoritățile naționale sunt cele mai vulnerabile, atunci când vine vorba de încălcări ale legii și de amenințările provenite din urma politicii, deoarece nu există o autoritate superioară în țară, la care ar putea apela minoritățile naționale și care le-ar da dreptate. Această situație se prezintă și în Parlament, unde partidele aflate la guvernare nu au reprezentanți ai minorității maghiare.

În timp ce se apropie reforma constituțională și reorganizarea regională a țării, comunitatea maghiară se află din nou în focurile încrucișate ale diferitelor grupuri de interese politice. Față de partidele majoritare, aflate la guvernare, comunitatea maghiară practic nu are nicio șansă să se apere prin dialog politic. Situația prezentă și viitoare a comunității maghiare a devenit incertă, deoarece situațiile de discriminare-, încălcările drepturilor minoritare și atacurile bine organizate la adresa etnicilor maghiari sunt aproape zilnice.

Pentru ca în România să se asigure o armonie interetnică credem că este important să identificăm și să menționăm cu exactitate lipsurile sistemului de apărare a drepturilor minoritare și să precizăm felul discriminărilor. Pentru a preveni înrăutățirea situației actuale este important să semnalăm aceste manifestări îngrijorătoare către comunitățile internaționale.