Declarațiile antimaghiare făcute în data de 29 aprilie de către Președintele român, Klaus Werner Iohannis au șocat comunitatea maghiară de aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari. Președintele și-a arătat fața cea mai primitivă, cea mai agresivă și cea mai cinică prin manifestarea de miercurea trecută, acesta fiind calificată ca o situație fără precedent în România, de după revoluție. Declarația Președintelui a avut loc drept urmare a adoptării tacite de către Camera Deputaților a Proiectului de Lege cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Inițiativa UDMR ar servi la crearea unei regiuni cu un statut special, astfel deciziile referitoare la această regiune ar fi luate la nivel local, banii generați în regiune ar rămâne în mare proporție în zonă, iar limbii maghiare, care este vorbită de majoritatea regiunii i-ar putea fi, de asemenea, acordată statut oficial alături de limba română.

În declarația sa rău intenționată, Președintele confundă înadins autonomia cu independența și acuză cel mai mare partid de opoziție ca împreună cu UDMR ar vinde Transilvania maghiarilor, iar Viktor Orbán îl va compensa în schimb pe liderul PSD. El a stigmatizat comunitatea maghiară cu declarațiile sale, caracterizând etnicii maghiari ca și o potențială amenințare la adresa securității naționale a țării. Mai mult decât atât, prin faptul că Președintele, într-un ton sarcastic i-a urat bună ziua în limba maghiară președintelui partidului PSD și partidului PSD, Iohannis a batjocorit în public limba maghiară, care este limba maternă a 6% din cetățenii țării.

“Klaus Iohannis, isterizat și nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos.” – a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

“Această țară nu este doar a românilor, dar după cum vedem, în ultima perioadă atât Șeful Statului, cât și Ministrul și alte personalități publice fac declarații ca și cum în această țară ar trăi doar români. Precizez, că în această țară trăiesc și etnici maghiari și nu vor deloc să rupă România.” – a afirmat Antal Árpád,  primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

Consiliul, care reunește liderii municipali din cele trei județe care alcătuiesc Ținutul Secuiesc, a explicat, de asemenea, că președintele României este nu numai președintele poporului de naționalitate română, ci și președintele a toți  cetățenilor români care locuiesc în această țară. Tocmai din această cauză este un act politic scandalos și nedemn din partea șefului statului să incite împotriva cetățenilor maghiari din țară în calitate de președinte.

Prin această manifestare ne-a lămurit că nu susține diversitatea lingvistică și culturală și nu susține nici regionalismul, care este un motor important pentru orice țară de succes. Președintelui i s-a cerut să-și ceară scuze în public.

Ulterior, pe 4 mai, Klaus Iohannis a făcut o altă declarație, reiterând sentimentul său antimaghiar în loc de a-și cere scuze, practic construind drumul discursului ultranaționalist prezent în țară. În declarația sa de alatăieri, șeful statului a criticat adoptarea tacită a codului administrativ, în care a atacat și PSD pentru susținerea unui proiect de lege care ar putea duce la autonomia Ținutului Secuiesc, datorită drepturilor acordate minoritățiilor maghiare.

Președintele a numit proiectul de lege elaborat cu ajutorul UDMR un cod administrativ paralel, afirmând lucruri ireale, precum că acest proiect de lege va face obligatorie utilizarea limbii maghiare în Transilvania. În schimb, legea ar permite utilizarea limbii maghiare, pe lângă limba română, în acele localități, unde 20% dintre locuitori au ca limba maternă cea maghiară, în conformitate cu angajamentele României în mai multe convenții internaționale.
UDMR consideră că în „România, care este exemplară din punct de vedere al drepturilor minorităților”, președintele se plânge de fapt că formația solicită consolidarea drepturilor minorităților în vigoare din 2001 și impunitatea pentru utilizarea simbolurilor comunității noastre.

“UDMR luptă constant de 30 de ani pentru întărirea și extinderea utilizării limbii materne a comunității maghiare. Nu este nimic special în acest sens! Nu luptăm pe străzi, luptăm în parlament. Dar nu în încăperile sale întunecate, după cum susține președintele, ci întotdeauna luptăm în plen și în mod constituțional.”- se afirmă în declarația UMDR.

Situația este agravată în special prin faptul că declarațiile președintelui au pus reprezentanții comunității maghiare într-o poziție extrem de rea, întrucât partidele române se vor retrage cu totul de la colaborare, pentru ca nu cumva să fie acuzate de o eventuală prietenie exagerată cu maghiarii.

„Este inacceptabil și neconstituțional în același timp, ca președintele statului să stigmatizeze colectiv un grup semnificativ de cetățeni al acestei țări. Șeful statului a încălcat grav dreptul comunității maghiare la demnitate, vorbind într-un mod nedemn și discriminatoriu despre maghiarii care alcătuiesc 6% din populația țării. Prin urmare, am fost primii care l-au denunțat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării”, a declarat Erika Benkő, directorul Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare ”Mikó Imre”.

Kommentek