Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funárra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart.

Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió (TVR) egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort:

Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem.”

A szélsőséges politikust Tánczos Barna szenátor panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A CNCD 2015 márciusában elmarasztalta Funar magatartását, és úgy határozott, hogy 2000 lejes (kb. 420 euró) bírságot szab ki rá. Funar megtámadta a bíróságon a döntést, és ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság múlt héten a panaszos javára döntött, arra kötelezve az alpereseket – a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát -, hogy fizessék ki Funar 300 lejes perköltségét. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megfellebbezi a döntést.

Kommentek