Mint arról beszámoltunk, Klaus Werner Iohannis román államfő április 29-i magyarellenes megnyilvánulása sokkolta az országban elő, mintegy 1,2 millió főt számláló magyar közösséget. Az elnök a legprimitívebb, legagresszívebb, legcinikusabb arcát mutatta, amely a rendszerváltás utáni Romániában példátlan.

A beszéd nyomán több panasz is érkezett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, amely alaposan kivizsgálta az esetet, és a döntő bizottság elsöprő többséggel állapította meg, hogy az elnök valóban magyarokat sértő, diszkriminatív kijelentést tett. Klaus Iohannis elnököt 5000 lej (1000 euró) bírsággal sújtotta a testület.

A döntésre reagálva, a Román Államelnöki Hivatal közleményben tudatta, hogy Klaus Iohannis államfő nem fogadja el az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által a magyarellenes kijelentéseiért kiszabott büntetést, és megtámadja azt az illetékes bíróságon. Ezt követően Iohannis párttársa, Ludovic Orban miniszterelnök politikai jellegű támadást intézett a CNCD ellen, mivel szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg Iohannis államfőt a magyarok emberi méltóságának megsértéséért. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök véleménye alapján a fellebbezés helyett a román államfőnek bocsánatot kellene kérnie a gyűlöletkeltő beszéde miatt.

A miniszterelnök szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanács a Szociáldemokrata Párt (PSD) befolyása alatt van, és Iohannis elnök valójában nem diszkriminált, hanem leleplezte a PSD és az RMDSZ közötti „cinkosságot”, ezért büntette a testület. Ludovic Orbán szerint a PSD legnagyobb vétke, hogy olyan törvényeket szavazott meg, amely mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát.

Ezzel a lépéssel az elnök után, az ország második embere is hozzájárult az utóbbi hetekben egyre erősödő magyarellenes hangulathoz.

Kommentek