După cum se știe, Dan Tanasă, cel care a inițiat sute de procese împotriva simbolurilor Ținutului Secuiesc și împotriva utilizării limbii materne maghiare, în urmă cu un an și jumătate a intentat un proces împotriva primăriei Remetea, motivul fiind steagurile arborate pe fațada primăriei. Timp de cincisprezece ani cinci steaguri au fluturat pe fațada primăriei: steagul României, al Uniunii Europene, al Ungariei, al Ținutului Secuiesc și al satului (în această ordine). După ce cazul a parcurs toate etapele justiției române, conform hotărârii judecătorești pronunțate de către Curtea de Apel București, steagul Ungariei, al Ținutului Secuiesc și al satului Remetea trebuie îndepărtate de pe fațada primăriei.

Primarul satului a declarat că nu este de acord cu hotărârea pronunțată și, că în același timp, consideră că este o discriminare, însă, sunt pregătiți pentru alte atacuri de natură similară împotriva municipalității lor și că vor încerca să raporteze toate încălcările de drept de acest fel, pe toate forumurile posibile.

La evenimentul de îndepărtarea steagurilor mulțimea adunată s-a rugat, iar mai mulți au urmărit cazul trist cu ochii în lacrimi. Evenimentul s-a încheiat cu cântarea imnurilor maghiare și secuiești și mai multe persoane au pus lumânări în fața stâlpilor goi.

Kommentek