În România, ca și în Europa și în celelalte țări din întreaga lume la momentul actual este în derulare campania pentru vaccinare împotriva virusului Sars-Cov19. Având în vedere discriminarea care poate fi observată în acest domeniu, și anume că nu există informații în limba maghiară, nu este posibilă înregistrarea pentru vaccinare în limba maghiară și nu există formulare în limba minorității maghiare, care trebuie completate înainte de administrarea vaccinului, legat de acest caz, Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” s-a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării printr-o sesizare.


Obiectul sesizării o constituie faptul că informarea cetățenilor asupra vaccinului se derulează exclusiv în limba română, iar completarea formularului, care conține termeni medicali foarte greu de înțeleși, este o problematică și pentru acele persoane, care sunt vorbitori nativi de limba română. Din aceste aspecte reiese clar faptul că cetățenii români aparținând minorității maghiare sunt discriminate, iar persoanele cele mai dispuse din cauza informațiilor exclusiv în limba română sunt persoanele vârstnice, care defapt au cea mai mare nevoie de protecție.

Anterior, legat de acest caz, Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” s-a adresat printr-o scrisoare și secretarului de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, însă în răspunsul primit de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 s-a precizat că limba oficială din România este cea română și că informațiile de pe site pot fi accesate și în limba engleză. Mai mult, în răspuns, Comisia justifică faptul că informațiile în limba maghiară sunt responsabilitatea autorităților locale și că materialele trimise în legătură cu vaccinarea pot fi traduse în limba maghiară.

De asemenea, Asociația a cerut autorităților locale să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că etnicii maghiari pot obține informații despre epidemia de coronavirus în limba lor maternă.

Benkő Erika, președintele Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” consideră că răspunsul Comisiei este unul surprinzător și cinic, întrucât consideră că sunt trecuți cu vederea acei 1,3 milioane de vorbitori maghiari, care sunt și cetățeni români și pentru care statul are aceleași responsabilități ca și pentru etnicii români.

Erika Benkő a subliniat, de asemenea, că există țări, precum Norvegia, în care pe lângă limba oficială a țării și pe lângă limba engleză, oamenii sunt informați și în diferitele limbi ale lucrătorilor oaspeți pentru a se asigura că înțeleg pe deplin informațiile furnizate despre situația epidemiologică.

Kommentek