Alegerile parlamentare din acest an au adus o mare surpriză după ce partidul ultranaționalist, extremist, antimaghiar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a primit 9,08% din voturi. Victoria Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), este cu atât mai mult uluitoare, încât la alegerile locale, din septembrie, au obținut doar în jur de 1% din voturile cetățenilor. Ulterior, mulți s-au întrebat ce se ascunde în spatele AUR și ce impact ar avea asupra politicii românești.

Referindu-se la Alianța pentru Unirea Românilor, David Saranga, ambasadorul Israelului de la București și-a exprimat îngrijorarea: “Nu trebuie trecut cu vederea faptul că un partid extremist, dintre care unii membrii sunt negatori ai Holocaustului, a reușit să intre în parlament.” Printre membrii AUR se află provocatorul șovinist antimaghiar George Simion, care acționat contra etnicilor maghiari de mai multe ori, sau Dan Tănasă, cunoscut pentru numeroasele procese inițiate contra simbolurilor Ținutului Secuiesc și contra limbii materne ale etnicilor maghiari.

Árpád Antal, primarul orașului Sfântu Gheorghe, a subliniat pericolul pe care îl reprezintă AUR: „Prezența parlamentară al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) nu poate fi trecută cu vederea, trebuie să fie monitorizată constant, deoarece ei reprezintă și poziția oficială a unui stat profund”. Liderul a mai reamintit că în ultimele zile au fost efectuate mai multe sondaje care arată că partidul AUR a fost creat într-un „laborator”. Mai mulți au subliniat că acest „laborator” nu trebuie căutat în Rusia, ci în România. Printre alții și Iulian Fota, șeful academiei SRI, Dan Tăpălagă, analist la G4 Media și Alina Mungiu-Pippidi, analist politic, de asemenea au sugerat că AUR este creația statului profund.

Fota, care este și profesor la Academia SRI, este primul oficial al statului român care spune că partidul AUR nu este un proiect autentic, ci unul creat special de forțe interne, denumite ”laboratoare”. Iulian Fota a subliniat puternic faptul că AUR ar fi o creație autohtonă. Bazându-se pe propriile evaluări, Iulian Fota a explicat: “Știu si unde duce un astfel de nationalism, utilizat de romani si la final de secol 19, si in anii 30 sau 80 ai secolului trecut. De fiecare data, a dus la faliment economic si izolare internationala. Istoria ne arata foarte clar ca nationalismul anti-occidental nu este o solutie pentru Romania.

Dan Tăpălagă, un analist politic și jurnalist foarte respectat, spune următoarele: „Întrebarea zilei este cine sunt ăștia? De unde au apărut? Cine i-a inventat și cu ce scop? Cum a fost posibil să crească, să se umfle în underground, să se strecoare prin campanie aproape neobservați, pe sub radar, și să ne trezim în Parlament cu un partid de extremă dreaptă, cu accente legionaroide, misticoide, etnicist, xenofob, antimaghiar și vădit anti-Occidental?

Tăpălagă socotește, că este foarte îngrijorător faptul că AUR arată ca o creație internă de laborator, cu personaje utilizate de-a lungul timpului de sistem pentru a contracara radicalismul maghiar din secuime, de pildă. Dan Tănasă pare să acționeze de cele mai multe ori la ordin atunci când organizează acțiuni patriotarde în Valea Uzului sau deschide zeci de procese împotriva primarilor maghiari, dar la ordine venite de la București, nu de la Moscova.

Jurnalistul a precizat, că noua alcătuire politică este pentru România ceea ce a fost într-o vreme Jobbik pentru Ungaria, AfD pentru Germania, Liga pentru Italia, Le Pen pentru Franta sau FPO pentru Austria, cu diferența majoră, subliniez, că AUR nu dispune de un lider charismatic, ci arată mai degrabă a creație de sistem.

Kommentek