Pentru prima dată în ultimii 12 ani, un partid ultranaționalist a intrat în parlamentul român cu un sprijin extrem de puternic. Acest lucru este îngrijorător, deoarece formațiunea politică AUR este în totalitate contra minorităților și promovează idei legionare.

La doar o zi după alegerile parlamentare din 2020, George Simion, co-președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), cunoscut ca fiind provocatorul de la incidentele din Valea Uzului, a atras atenția asupra sa cu o altă manifestare antimaghiară. El a afirmat: “UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Respectăm comunitatea maghiarilor din România și avem candidați etnici maghiari în AUR care intră în Legislativ. AUR se opune, însă, constituirii și funcționării formațiunilor politice pe criterii etnice.” Declarația sa este agresivă și înspăimântătoare pentru comunitatea maghiară.

George Simion a declarat că AUR va demara o campanie națională pentru modificarea Constituției în sensul interzicerii formațiunilor politice pe criterii etnice. Simion a mai candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai, când a lansat un videoclip de campanie, intitulat “Hai să scoatem în afara legii așa-zisul Ținut Secuiesc!” În videoclipul său, el precizează că etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc vor să separe regiunea din România, să asuprească românii care locuiesc acolo și că fac toate acestea cu ajutorul UDMR-ului și al guvernului.

Un alt membru proeminent al Alianței pentru Unirea Românilor este Dan Tănasă, un blogger antimaghiar, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, cunoscut pentru procesele sale inițiate împotriva utilizării simbolurilor maghiare în Ținutul Secuiesc și împotriva inscripțiilor maghiare.

Benkő Erika, președintele Asociației pentru Protecția Drepturilor Minoritare Mikó Imre a explicat: “Este foarte îngrijorător faptul că a intrat în parlament un grup politic extremist, ultra-naționalist cu rădăcini legionare, al cărui singur scop este să răspândească idei extremiste și să adopte legi anti-maghiare.

Kommentek