12 év után először jutott be, rendkívül nagy támogatottság mellett, ultranacionalista párt a román parlamentbe. Ez hihetetlenül aggasztó, hiszen a bejutó pár nyíltan kisebbség ellenes, legionárius eszméket valló politikai formáció.

Alig egy nappal a 2020-as parlamenti választások után, a közel 9%-os támogatottságot kapott nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion, aki az úzvölgyi provokátorként vált hirtelen népszerűvé, újabb magyarellenes megnyilvánulásával hívta fel magára a figyelmet. Kijelentette: „Az RMDSZ-nek nincs helye Románia Parlamentjében. Tiszteljük a romániai magyar közösséget, és vannak magyar nemzetiségű jelöltjeink, akik bejutnak a törvényhozásba. Az AUR azonban ellenzi az etnikai alapú pártszerveződést.” Kijelentése agresszív, félelemkeltő is a magyar közösségre nézve nagyon intimidáló.

George Simion szerint parlamenti munkájuk olyan alkotmánymódosító javaslatokat fog tartalmazni, melyek által megtiltanák a törvényhozásban való részvételt az etnikai alapon szerveződő pártoknak. Simion egyébként a május 26-ai EP-választáson függetlenként próbált szerencsét, kampány videójában azzal rukkolt elő, hogy törvényen kívül helyezné „az úgynevezett” Székelyföldet, mert az ott élő magyarok el akarják szakítani Romániától a régiót, elnyomják az ott élő románokat és mindezt az RMDSZ és a kormány támogatásával teszik.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) másik prominens tagja a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert Dan Tanasă magyarellenes blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Aggasztónak tartjuk, hogy szélsőséges, ultranacionalista, legionarius gyökerekkel rendelkező politikai alakulat jutott be a parlamentbe, melynek egyedüli célja a szélsőséges eszmék terjesztése és a magyarellenes törvények elfogadtatása.”

Kommentek