Az idei parlamenti választások nagy meglepetést okoztak miután a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) ultranacionalista, szélsőséges, magyarellenes párt 9,08%-os támogatottságban részesült. A Románok Egyesüléséért Szövetség győzelme többek között azért is megdöbbentő, mert a szeptemberben lezajlott önkormányzati választásokon egy százalék körüli eredményt ért el. Ezt követően, sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy mi áll az AUR mögött, valamint hogy milyen hatást fog gyakorolni a román politikára.


A Románok Egyesüléséért Szövetségre utalva, David Saranga, Izrael bukaresti nagykövete kifejtette aggodalmát: „Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy egy szélsőséges pártnak, amelynek tagjai egy része holokauszttagadó, sikerült bejutnia a parlamentbe.” Az AUR tagjai közé olyan magyarellenes provokátor soviniszták tartoznak, mint George Simion, aki már többször is kampányolt a magyarok ellen vagy Dan Tănasă, aki a székelyföldi szimbólumok és a magyar anyanyelv használat ellen tucatnyi pert indított.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott az AUR által jelenlévő veszélyre: „A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti jelenlétét nem szabad minimalizálni, és folyamatosan figyelni kell arra, amit a párt képvisel, mert az a mélyállam egy részének hivatalos álláspontja is.” Az elöljáró továbbá felidézte, hogy az elmúlt napokban több olyan felmérés is készült, amelyek arra mutatnak rá, hogy az AUR párt „laboratóriumban” jött létre. Többen nyomatékosították, hogy ezt a „laboratóriumot” nem Oroszországban kell keresni, hanem Romániában. Antal Árpád szerint mások mellett Iulian Fota, a SRI akadémiájának vezetője, Dan Tăpălagă, a G4 Media elemzője és Alina Mungiu-Pippidi politikai elemző is azt sugallták, hogy az AUR a mélyállam egy részének kreációja.

Fota, aki a Román Nemzetbiztonsági Szolgálat Akadémiáján professzor, a román állam első olyan tisztviselője, aki kifejtette, hogy az AUR párt nem egy hiteles szervezet, hanem belső erők által létrehozott “laboratóriumi munka” eredménye. Fota hangsúlyozta, hogy “az AUR egy helyi alkotásnak az eredménye,”. A saját felméréseire hivatkozva, Iulian Fota részletezte: “Tudom, hová vezet egy ilyen nacionalizmus, amelyet a románok a 19. század végén, illetve a múlt század 30–80-as éveiben használtak. Minden alkalommal gazdasági csődhöz és nemzetközi elszigetelődéshez vezetett. A történelem nagyon világosan mutatja, hogy a nyugat ellenes nacionalizmus nem jelent megoldást Románia számára.”

Dan Tăpălagă, aki  egy nagy tekintéllyel rendelkező román politikai elemző és újságíró a következőket mondja: “A nap kérdése, hogy kik ezek? Honnan kerültek elő? Ki találta ki őket és milyen céllal? Hogy volt lehetőségük így növekedni, dagadni a föld alatt, szinte észrevétlenül átcsúszni a kampányon, a radar alatt, és így egy szélsőjobboldali párttal ébredni a Parlamentben, akik legionárius, misztikus, etnikai, idegengyűlölő, magyar- és nyilvánvalóan nyugat-ellenes víziókat vallanak?

Tăpălagă kifejezetten aggasztónak tartja, hogy az AUR olyan, mint egy belső laboratóriumi alkotás, amelynek karaktereit a rendszer az elmúlt időben a székelyföldi magyar radikalizmus ellensúlyozására használta. Úgy tűnik, hogy Dan Tănasă legtöbbször parancs szerint cselekszik, amikor hazafias akciókat szervez az Úz-völgyében, vagy több tucat pert indít a magyar polgármesterek ellen, de ezeket mind Bukarestből, nem pedig Moszkvából érkező utasításokra teszi.

Az újságíró összegezte, hogy az AUR politikai alakulat olyan Romániának, mint amilyen a Jobbik volt Magyarország számára, az AfD Németországnak, a Liga Olaszországnak, a Le Pen Franciaországnak vagy az FPO Ausztriának. Meg kell jegyezni azonban, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) nincs egy karizmatikus vezetője, hanem inkább egy, a rendszer általi alkotásnak tűnik.

Kommentek