Mint ismeretes, Dan Tanasă, aki a székelyföldi szimbólumok és a magyar anyanyelv használat ellen több száz pert kedvezményezett, másfél évvel ezelőtt indított pert, a gyergyóremetei községháza előtt lobogó zászlók ügyében. Az ott álló oszlopokon öt zászló lobogott tizenöt éven át: a román-, az Európai Unió-, a magyar-, a székely- valamint a község zászlója (ebben a sorrendben). Miután az ügy végigment a romániai igazságszolgáltatás minden lépésén, végül a bukaresti ítélőtábla kimondta, hogy a magyar, a székely és a remetei község zászlót el kell távolítani.

A község polgármestere elmondta, hogy nem értenek egyet a döntéssel és ugyanakkor diszkriminatívnak találják, de fel vannak készülve a további hasonló jellegű támadásokra is a településük ellen és nem fognak hallgatni a történtekről, hanem igyekeznek minden fórumon ismertetni az ilyen jellegű jogsértéseket.

A zászlólevonási eseményt imádságok kísérték végig, a több mint száz résztvevő közül többen könnyes szemmel nézték a folyamatot. Az esemény a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult, sokan gyertyákat helyeztek el az üresen maradt zászlórudak elé.

Kommentek