Nem bírságolt a román csendőrség az úzvölgyi katonatemetőben múlt szombaton történt újabb keresztállítás miatt – írta szombaton a Krónika erdélyi portál a Hargita megyei csendőrségre hivatkozva.

Dan Iamandi ezredes, a Hargita megyei csendőrség parancsnoka és Marian Stan százados a portál kérdéseire küldött válaszukban kifejtették: nem szabtak ki bírságot a Mihai Tîrnoveanu vezette Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet tagjaira, akik július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel engedély nélkül az úzvölgyi katonatemetőben.

A válaszban hangsúlyozták, hogy a csendőrségnek a nyugalom és a közrend megteremtése, fenntartása a feladata, és a helyszíni intézkedéseik révén valamennyi résztvevő védelme biztosított volt, nemzetiségétől függetlenül. „Abban az esetben, ha létezik olyan, a helyi közigazgatási egységek által elfogadott szabályozás, amely megtiltja egy bizonyos övezetbe történő belépést, akkor az érintett helyi hatóság felelőssége betartatni ezt a szabályozást, saját őrzőszolgálat biztosítása révén‟ – idézte a csendőrség válaszát a Krónika.

A Hargita megyei csendőrség ebben hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja minden állampolgár szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát, és támogatja ennek gyakorlását mindaddig, míg békés úton, „a hatályos törvények alapján‟ történik. Hozzátették: július 8-i küldetésük az úzvölgyi katonatemetőnél „a nyugalom és a közrend biztosítása volt‟, aminek eleget is tettek.

A portál emlékeztetett, hogy Tîrnoveanuék áprilisi nagykárolyi tüntetése miatt – amikor Kölcsey Ferenc szobrának avatását próbálták megakadályozni, melyen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett – egyetlen, 500 lejes bírságot szabott ki a Szatmár megyei csendőrség. Az úzvölgyi katonatemetőben történt július 8-i keresztállítás miatt Csíkszentmárton önkormányzata büntetőfeljelentést tett a rendőrségen Mihai Tîrnoveanu és hívei ellen. Birtalan Sándor, a Hargita megyei község polgármestere – melyhez közigazgatásilag a katonatemető tartozik – az MTI-nek korábban elmondta, hogy ebben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást és temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők felelősségre vonását kérik. A Calea Neamului román szervezet hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval.

(Forrás: Bihari Napló; fotó: Beliczay László)

Kommentek