Dan Tanasă, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője ismét akcióba lendült. Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult azzal, hogy Csíkszentkirály polgármestere etnikai alapon diszkriminálja a román közösséget. A tanács helyt adott a bejelentésnek és bírságot rótt ki. Az elöljáró jogi úton próbálja elkerülni a pénzbírság kifizetését.

Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke az Országos Disz kriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult azzal, hogy Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere etnikai alapon diszkriminálja a román közösséget azzal, hogy az önkormányzat kizárólag magyar nyelvű havi kiadványt jelentet meg a településen. A CNCD helyt adott a panasznak és kétezer lejes pénzbírságot rótt ki a községi elöljáróra.

Székely Ernő, Csíkszent király polgármestere magyarellenes cselekedetnek tartja a feljelentést, és a helyi önkormányzati testület szerdán el is fogadott egy határozatot, amelynek alapján jogi útra terelik az ügyet.

– A bírság kifizetésére tizenöt napos határidőt szabtak, ugyanennyi időnk volt annak jogi úton való megtámadására, amit meg is tettünk. Egyelőre várunk, majd a bírósági döntés függvényében dől el, hogy ki kell-e fizetnünk vagy sem a kétezer lejt – mondta a polgármester.

Hozzátette: nem ez az első eset, hogy az AUR képviselője feljelentést tett az önkormányzat ellen. Mint mondta, korábban zászlóhasználatért és a magyar nyelvű feliratok miatt is kaptak bírságot.

A havilap ügyében tett feljelentés kapcsán az elöljáró megjegyezte, alig él a településen román etnikumú család, azok tagjai is jól beszélnek magyarul, sőt részükről sem érkezett igény a községi havilap román nyelvre való fordítása iránt.

Nem egyedi eset

Tanasă korábban Csíkszentimrét is feljelentette hasonló ügy miatt. Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere kifejtette: a feljelentést követően – a többségében magyarok lakta település önkormányzata – lefordíttatja román nyelvre is a havonta megjelenő helyi lapot, a román nyelvű kiadványt bárki megtalálja a községházán.

A képviselő korábbi próbálkozásai

Dan Tanasă néhány évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a képviselőház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi bizottsága keretében hozzanak létre a Kovászna, Hargita és Maros megyében számbeli kisebbségben élő románok gondjaival foglalkozó albizottságot. Az indoklás szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az utóbbi évtizedben többször megállapította, hogy Kovászna, Hargita és Maros megyében a helyi közigazgatási hatóságok rendszeresen etnikai alapú negatív diszkriminációt alkalmaznak a román közösséggel szemben. A javasolt albizottságnak az lett volna a feladata, hogy a régióban élő románok sajátos gondjainak azonosítása érdekében építő jellegű párbeszédet folytasson a helyi közigazgatási intézményekkel, a prefektusi hivatallal és a három említett megye közintézményeivel. Az albizottság jelentéseket fogalmazott volna meg, panaszokat nyújtott volna be az illetékes közintézményekhez, illetve törvényjavaslatokkal állt volna elő a három megyében élő román közösség tagjai védelmében. Végül ezt a kezdeményezést a parlament elutasította, viszont Dan Tanasă azóta sem tétlenkedett Székelyföldön, a székely zászló, a magyar szimbólumok és a magyar nyelv használata ügyében folyamatosan tesz feljelentéseket a székelyföldi önkormányzatokról.

(Forrás: Hargita Népe; Fotó: Veres Nándor)

Kommentek