Rongálás és sírgyalázás gyanújával bűnvádi eljárást folytat a csíkszeredai bírósági ügyészség a Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista román szervezet tagjai által július 8-án az úzvölgyi katonatemetőben végrehajtott keresztállítás miatt – értesült a Krónika. A nyomozó hatóság a rendőrség és a csendőrség által a Mihai Tîrnoveanuék akciójáról a temetődúlás másnapján kiállított jegyzőkönyv alapján indított eljárást az ügyben.

Ezzel párhuzamosan Csíkszentmárton önkormányzata is büntetetőfeljelentést tett a rendőrségen a közigazgatásilag hozzá tartozó terület tulajdonosaként a temetőgyalázás miatt.

Az eddig ismert információkkal ellentétben mégsem hagyták szó nélkül a Hargita megyei rendvédelmi szervek a román nacionalisták második, szűk másfél héttel ezelőtti úzvölgyi temetődúlását. Lapunk megtudta, hogy a Mihai Tîrnoveanu vezette Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista román szervezet által július 8-án folytatott újabb keresztállítás miatt büntetőeljárást folytat az ügyészség. Mint ismert, a megyei csendőrparancsnokság a múlt héten lapunkat arról tájékoztatta, hogy nem bírságolt a sírkertben történt akciózás ügyében.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság kedden a Krónika megkeresésére közölte, hogy eljárás folyik az úzvölgyi keresztállítás tárgyában. Lapunk a múlt héten a csendőrséghez hasonlóan a rendőrséget is írásban faggatta arról, hogy tapasztaltak-e törvénytelenséget a Nemzet Útja szervezet tagjainak keresztállítása kapcsán, és foganatosítottak-e büntető intézkedést, kiróttak-e bírságot. A Hargita megyei rendőr-főkapitányság kedden írásban eljuttatott válaszában közölte: a megyei rendőrség és csendőrség munkatársai július 9-én – tehát az úzvölgyi temetődúlás másnapján – jegyzőkönyvet állítottak össze a sírkertben történtekről, amit továbbítottak a csíkszeredai bírósági ügyészségnek.

„Ennek alapján az illetékes ügyészség bűnvádi dossziét nyitott a büntető törvénykönyv 253. cikkelye alapján meghatározott rongálás, valamint a büntető törvénykönyv 383. cikkelye alapján meghatározott halott- vagy sírgyalázás gyanújával” – olvasható a Maria Plumbu rendőrügynök, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője által lapunkhoz eljuttatott dokumentumban. A bűnvádi eljárást a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai folytatják az ügyész irányítása és felügyelete, utasításai alapján, a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelően. A Calea Neamului román szervezet hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a Hargita és Bákó megye határán fekvő nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyobbat és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. A Hargita megyei csendőrség lapunkat a múlt héten arról tájékoztatta, hogy nem bírságolt a sírkertben történt újabb keresztállítás miatt; a rendvédelmi szerv közölte, hogy a nyugalom és a közrend megteremtése, fenntartása a feladata, és a helyszíni intézkedéseik révén valamennyi résztvevő védelme biztosított volt, nemzetiségétől függetlenül.

Csíkszentmárton önkormámyzata a közigazgatásilag a községhez tartozó terület tulajdonosaként ugyanakkor július 10-én büntetetőfeljelentést tett a rendőrségen Mihai Tîrnoveanu és hívei ellen. Birtalan Sándor, a Hargita megyei település polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a feljelentésben ismertették a haditemetőben történt újabb keresztállítást és temetőgyalázást, és az ügy kivizsgálását, az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonását kérték.

A Hargita és Bákó megye határán fekvő, közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó elnéptelenedett település sírkertjéből 2023. június 29-ére virradóra távolították el a korábban törvénytelenül felállított betonkereszteket, miután jogerős bírósági ítélet kötelezte erre Dormánfalva polgármesteri hivatalát.

A moldvai város önkormányzata 2019 márciusában saját közvagyonává nyilvánította a temetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a sírkertben. Korábban a temetőt a székelyföldi község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon. A sírkertben nagy számban az osztrák-magyar hadsereg itt elesett katonái, de német és orosz bakák is nyugszanak. 2019. június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták ezt megakadályozni. Egy héttel az erőszakos cselekmények után az illetékes román hatóság tisztázta, hogy nem az úzvölgyi katonatemetőben nyugszik az a 149 román katona, akik nevének a felolvasása is részét képezte a temető erőszakos elfoglalása utáni ceremóniának.

(Forrás: Krónika; fotó: Pinti Attila)

Kommentek