Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati tusványosi előadásának megzavarására készül több ultranasoviniszta román szervezet. Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului szervezet vezetője, aki az úzvölgyi katonatemetőben zajlott törvénytelen keresztállítási akciót is irányította, kedden Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében tudatta: a Calea Neamului, a Frăţia Ortodoxă, a NOI Românii, a Legitimă Apărare nevű szélsőséges, ultranacionalista szervezetek szimpatizánsai szombat reggel fél tízkor gyülekeznek a tusnádfürdői ortodox templom előtt, onnan vonulnak át a miniszterelnök által tartott előadás helyszínére, a táborba.

Tîrnoveanu arra is felhívja a figyelmet, Tusványos szervezői előzetes regisztrációt kérnek az „Orbán-koncert‟ résztvevőitől, és arra buzdítja híveit és szimpatizánsait, ezt tegyék meg, mivel „nem az a cél, hogy összetűzésbe kerüljenek az ellenőrző pontok portásaival‟, hanem bejutni a tábor területére, hogy „emlékeztethessék Orbán Viktort, melyik országban tartózkodik‟. Tîrnoveanu hozzáteszi még, hogy „méltóságteljesen és csakis békésen fognak viselkedni, nem szándékoznak provokációkra válaszolni‟.

Egyébként „A béke ideje‟ mottóval kezdődött kedden Tusnádfürdőn a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Harminc helyszínen több mint ötszáz programra várja az érdeklődőket.

(Forrás: Szabadság)

Kommentek