Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombat délelőtt a tusványosi szabadegyetemen A béke ideje címmel tartott előadást, amelyet a román hadak említésével kezdett a kormányfő. Ez igen találó volt, egyrészt a helyszínen megjelent román nacionalista tüntetők, másrészt a román külügy miatt, hiszen mint arról az első oldalon írtunk, a látogatást megelőzően a külügy jelezte, hogy a magyar kormányfő milyen témákat kerüljön el.

Szombat délelőtt szélsőséges román nacionalista tüntetők érkeztek Tusnádfürdőre, ahol a román rendőrség nagy erőkkel igyekezett fenntartani a rendet. A tüntetők folyamatosan provokálták az Orbán Viktor beszédére érkező magyar résztvevőket, akik a felvételeken is jól látható módon, békésen tűrték a sértéseket. Dulakodás azért kialakult: a tüntetők a rendőrökkel keveredtek konfliktusba.

A Mandiner helyszínen tartózkodó munkatársai azt jelentették, mindvégig erős volt a rendőri jelenlét Tusnádfürdő központjában, valamint a rendezvény környékén. „Van, ami örök: Erdély román föld‟, „Béke ideje: román hősök keresztjeit az úzvölgyi temetőbe!‟ – ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatók a tüntetők által cipelt táblákon. A Mandiner tudósítója szerint a tüntetők románul énekeltek és provokálták a beszédre érkező magyarokat. Ugyanakkor masszív rendőrsorfal választotta el a nacionalistákat és a szabadegyetem magyar résztvevőit. A miniszterelnök beszédét követően szintén kialakult egy kisebb feszültség a román zászlókkal demonstráló nacionalisták és a rendezvényen részt vevő magyarok között, de azt jól kezelték a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök.

Az Agerpres hírügynökség azt írta, hogy a magyar miniszterelnök beszédére több ezren regisztráltak, de két román szervezet, a Calea Neamului és a Frăţia Ortodoxă közel száz tagját és szimpatizánsát nem engedték be a szervezők a színpad előtti bekerített részre, holott állítólag előzőleg az előírásoknak megfelelően annak rendje és módja szerint beregisztráltak a rendezvény honlapján. Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului vezetője és Dan Grăjdeanu, Frăţia Ortodoxă elnöke úgy véli, hogy jogtiprás történt a csoport tagjaival szemben, mivel a román nacionalista tüntetők békésen viselkedtek, és nem zavarták meg a rendezvényt.

A hírügynökség kiemelte, hogy a szervezők már péntek este bejelentették, hogy senkit nem fognak beengedni a rendezvényre, aki veszélyeztetheti az esemény békés lebonyolítását vagy a jelenlevők biztonságát. A rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében a szervezők azt a döntést hozták, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédén csak azok vehetnek részt, akik regisztrálnak az eseményre a rendezvény honlapján. Ez volt az első alkalom, hogy előzetes regisztrációhoz kötötték a részvételt. A román hírügynökség megkeresésére a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői elmondták, hogy több mint ötezren regisztráltak az eseményre.

(Forrás: Bihari Napló; fotó: Plankó Gergő)

Kommentek