Kétnyelvű útjelző táblákat csúfítottak el ismeretlen tettesek a Kovászna megyei Bodzafordulón – számol be róla a Magyar Nemzet.

Kétnyelvű útjelző táblákat csúfítottak el ismeretlen tettesek a Kovászna megyei Bodzafordulón, akik nemes egyszerűséggel lefestették a települések magyar nevét a táblán.

Minderről bejelentést tett a bodzafordulói polgármester, Radu Urda a megyei prefektúránál, onnan viszont egészen megdöbbentő válasz érkezett.

Azt írták, hogy az érintett kereszteződésnél felszerelt táblákat nem a törvénynek megfelelően helyezték el. Az indoklás szerint „a törvény értelmében csak a település be- és kijáratánál lévő helységnévtáblákat lehet két nyelven feliratozni‟.

A polgármester minderről egy Facebook-bejegyzést tett közzé, ebben leírta a prefektúra válaszát. Ebben kifejtették, hogy azt is megállapították, mivel Bodzafordulón a magyar lakosság aránya csupán 0,34 százalék, ami a kétnyelvű táblák kötelező felszereléséhez szükséges 20 százalékos küszöbérték alatt van, tehát sehova sem kell magyar tábla – számolt be a Főtér.ro.

Mindezen felül az útügyi hivatal illetékes kirendeltségéhez fordultak, hogy a jelenlegi táblákat kicseréljék, immár „a törvénynek megfelelően‟.

(Forrás: erdon.ro)

Kommentek