Dormánfalva polgármesteri hivatala megfellebbezi a legfelsőbb bíróságon az úzvölgyi katonatemető ügyében hozott jogerős ítéletet – jelentette be kedden Sepsiszentgyörgyön Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja szervezet vezetője.

Az úzvölgyi temetőben román parcellát kialakító, majd több megemlékezést is szervező nacionalista szervezet elnöke a Szent György Ortodox Testvériség elnökével, Dan Ciprian Grăjdeanuval közösen tartott sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Bejelentették: Dormánfalva város polgármesteri hivatala a legfelsőbb bíróságon fellebbezi meg a bákói táblabíróság jogerős ítéletét, amely érvénytelenítette a temető parcellájának építési engedélyét, és a lebontását rendelte el.

„Tehát elméletileg – és reméljük, gyakorlatilag is – a pernek nincs vége, még ha ezt az ítéletet hozták is, van még egy kivételes fellebbezési mód‟ – idézte az Agerpres Tîrnoveanut, aki szerint a Bákó megyei város vezetése a jogerős ítélet indoklására vár, hogy megtehesse a jogi lépést.

A nacionalista vezetők leszögezték: megakadályozzák a betonkeresztek lebontását, és azon dolgoznak, hogy az úzvölgyi katonatemetőt „eredeti állapotba‟ állítsák helyre. Ezen nem a 2019 előtti állapotot értik, hanem a sírkert 1926–27-es kinézetét, amikor a Mária román királyné védnöksége alatt működő Hősök Kultusza Társaság ide temette az első világháborús úzvölgyi harcokban elhunyt, különböző nemzetiségű katonák földi maradványait. Tîrnoveanu szerint a védelmi minisztérium 1985-ben obeliszket is állított a román katonák emlékére, de szerinte 1994-ben az RMDSZ és néhány csíkszentmártoni lakos „eltörölte‟ a más nemzetiségű katonák emlékjeleit, és „magyarosította‟ a temetőt.

A nacionalista vezető azt állította, a Hargita megyei község engedély nélkül állította fel a magyar katonák emlékjeleit, így 2019-ben Dormánfalva „nem tett mást, mint visszaállította a korábbi állapotot‟. Ehhez csak a hősök kultuszát ápoló hivatal engedélye hiányzott, amelyet az RMDSZ politikai úton blokkolt – mondta Tîrnoveanu, aki a jövőben a védelmi minisztériumhoz fordul az engedélyért. Hangsúlyozta: ha sor kerülne a betonkeresztek lebontására, ők is jelen lesznek valamennyi romániai nacionalista szervezettel, és megakadályozzák. Továbbá a Vatikánhoz, nagykövetségekhez és nemzetközi szervezetekhez fordulnak, hogy „megmutassák a romániai magyar szélsőségesség arcát‟ – tette hozzá.

A Székelyhon beszámolója szerint a nacionalista vezetők román népviseletben érkeztek a sajtótájékoztatóra, amely a Miatyánkkal és a román himnusz eléneklésével kezdődött.

A romániai bíróságok februárban két jogerős ítéletet is hoztak az úzvölgyi katonatemető ügyében. A bákói táblabíróság jogerősen kimondta, hogy el kell távolítani a sírkertben felállított betonkereszteket és emlékművet, a Bákó megyei törvényszék pedig jogerősen törölte

Dormánfalva sírkert fölötti tulajdonjogát. Dormánfalva önkormányzata 2019 márciusában nyilvánította saját közvagyonává a katonatemetőt, és áprilisban önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő, elnéptelenedett Úzvölgye település sírkertjében. Korábban a temetőt a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozta, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartotta számon.

(Forrás: Szabadság; fotó: Pinti Attila, székelyhon)

Kommentek