A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának döntése negatív töltetű, az az üzenete a társadalom felé, hogy lehet magyarellenességet skandálni – mondta a Maszolnak Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke azt követően, hogy a sportszervezet illetékesei a fegyelmi bizottság alapfokú ítéletét megmásítva újrajátszást rendeltek el a szurkolók xenofób megnyilvánulásai miatt lefújt Sepsi OSK–FCU Craiova SzuperLiga-mérkőzés ügyében.

Időközben a fellebbviteli bizottság indoklása is nyilvánosságra került, amely alapján arra hivatkozva vonták vissza a háromszéki csapat javára, a zöldasztalnál megítélt győzelmet, hogy a játékvezető csak rasszista megnyilvánulás esetében szakíthatta volna félbe a meccset. Márpedig a lelátóról magyarellenes, xenofób rigmusokat skandáltak a craiovai ultrák.

„Nem kell jogásznak lenni, nyilvánvaló, hogy a rasszizmus lefedi a gyűlöletbeszéd ezen szegmensét is, nem csak a bőrszín alapján, hanem etnikai és vallási alapon is lefedi. Ez a nemzetközi és a belföldi jogrendszerben le van szabályozva‟ – szögezte le a Maszolnak Asztalos Csaba. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke kiemelte, hogy az emberjogi egyezmény is világosan fogalmaz, azaz rasszizmus alatt a gyűlöletbeszédet, a xenofóbiát is értjük. „A csütörtöki döntés nagy jogi tévedésen alapul, de mivel sportbíróságról van szó, az Országos Diszkriminációellenes Tanács ebbe nem tud beleszólni‟ – tette hozzá az RMDSZ szakembere. Kérdésünkre megjegyezte: csak akkor járhatnak el az ügyben, ha feljelentést nyújtanak be hozzájuk, ugyanakkor, ha meg is állapítanák a gyűlöletbeszédet, csakis pénzbírságot szabhatnak ki, egyéb szankcióra nincs lehetőségük.

Felmerült a kérdés, hogy ha a sportban jelen formában félreértelmezhető a szabályzat, szükséges lenne-e, hogy a Román Labdarúgó-szövetség változtasson rajta, és pontosítson a megfogalmazásán a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében. „Pontosíthat, meg módosíthatja a szabályzatát, de itt jóhiszeműségről van szó. Nem hiszem, hogy a saját szabályzatukkal lett volna gond‟ – vélekedett Asztalos. Meglátása szerint a csütörtöki döntés negatív következményekkel járhat. „Ez precedens értékű és nagyon negatív üzenete van. A lelátókon eddig is problémák voltak, és most az az üzenet a társadalom felé, hogy lehet magyarellenességet skandálni‟ – mondta az etikai szakértő.

A hazai sportsajtóban megszólalókat megosztotta a fegyelmi bizottság döntése, a Fanatik.ro-nak nyilatkozó – a FCU Craiova által alkalmazott – Cristi Jura sportjogász korrektnek tartja az ítéletet és az FRF szabálymódosításában keresne megoldást a xenofób megnyilvánulások szankcionálásához. Voltak ugyanakkor olyan hangok is, akik egyenesen Andrei Chivulete játékvezetőt szankcionálnák, amiért a szurkolók miatt a 26. percben lefújta a január 29-i találkozót. Florin Chivulete, aki történetesen volt FIFA-bíró ugyanakkor korábban már védelmébe vette fia döntését, ő is úgy értékelte, hogy fia a háromlépcsős szabályzatnak eleget téve járt el, de a craiovai ultrák ellehetetlenítették a mérkőzés tisztességes folytatását.

Az ismeretes, hogy a Sepsi OSK igazgatója, Hadnagy Attila már bejelentette, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbeznek a csütörtöki döntés ellen, hiszen „égbekiáltónak‟ tartják a szerintük törvénytelen határozatot. Ennek ellenére pénteken már kitűzték a 23. fordulóban lefújt találkozó újrajátsszásának időpontját: a Cristiano Bergodi edzette háromszéki együttes március 16-án, 21 órakor fogadja az FCU Craiovát.

Az alapszakasz utolsó etapját ugyanakkor most hétvégén rendezik. Mint írtuk, a Sepsi OSK számára akkor marad tétje a jövő csütörtöki, FCU Craiova elleni mérkőzésnek, ha legalább annyi pontos szerez a FCSB ellen, amennyit a FCU Craiova tud a Nagyszebeni FC Hermannstadt vendégeként. Ellenkező esetben a Sepsi–FCU összecsapás kimenetelétől függetlenül az oltyánok jutnak a felsőházi rájátszásba.

(Forrás: maszol.ro)

 

Kommentek