Másfél évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A hírt maga Kelemen Hunor közölte egy közösségi portálon annak következtében, hogy az elmúlt hétvége során nem engedték be az országba.

Az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni, román diplomata útlevéllel, a Záhony – Csap határátkelőn, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára. Az ukrán határon egy órás várakozás után közölték vele, hogy nem léphet be az országba. Magyarázatot nem adtak a belépés megtagadására. „Egy ukrán nyelvű jegyzőkönyvet tettek elém, és bepecsételték az útlevelembe, hogy 2020. október 13-ig nem mehetek be Ukrajnába‟– magyarázta az RMDSZ elnöke.

Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti külképviseletének vezetője azt állította, hogy az RMDSZ elnöke már 2017. november 3-a óta nem utazhat be Ukrajnába, és az ukrán hatóságok döntésével a magyar politikus is tisztában volt. A nagykövet szerint ugyanis azóta Kelemen Hunor megpróbált már magyar útlevéllel belépni Ukrajnába, és akkor is elutasították.

Az RMDSZ elnöke szerint a bukaresti ukrán nagykövet valótlanságot állít, amikor azt mondja róla, hogy korábban magyar útlevéllel próbált belépni Ukrajnába. Kelemen Hunor úgy véli, hogy: “Megengedhetetlen az ilyesmi, mégis csak két szomszédos országról van szó. Én nem mentem naponta Ukrajnába, nem jártam ott több mint húsz éve. Jó szándékkal mentem most is, de nem is számít mindez, hogy idegenforgalmi vagy kulturális célból akartam odalátogatni. Rendkívül súlyosnak tartom, hogy kitiltanak egy román állampolgárt, és ezen felül semmilyen magyarázattal nem szolgálnak.”

Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott a történtekről. Az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt (EPP) vezetőit kérte, figyelmeztessék Porosenko elnököt – akinek a pártja megfigyelői státuszt kapott az EPP-ben és tagfelvételét várja –, hogy eljárásuk „minden tűréshatárt túllép”.

Kelemen Hunor megerősítette: a román diplomáciától is lépéseket vár. Nem hagyható szó nélkül, hogy egy román diplomata útlevéllel rendelkező parlamenti képviselőt minden magyarázat nélkül ilyen bánásmódban részesítsen az ukrán állam – szögezte le.
A magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn bekérette a budapesti ukrán nagykövetet – közölte a szaktárca. Azt írták: „a leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok”.

Kommentek