Președintelui Uniunii Democratice Maghiare din România, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă trecerea pe teritoriul Ucrainei. Știrea a fost comunicată de însuși Kelemen Hunor, pe rețeaua de socializare, în urma incidentului petrecut sâmbăta la granița dintre cele două țări.

Președintele ar fi vrut să ajungă la Uzhhorod/Ujhorod/Ungvár cu pașaportul diplomatic român, la granița dintre Záhony și Ciop/Csap, pentru a participa la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Subcarpați. La graniță, după o oră de așteptare, i-au comunicat că nu-l vor lăsa să intre în țară, fără să-i dea vreo explicație în acest sens. Kelemen Hunor a explicat: “Mi-au pus în față un proces-verbal în limba ucraineană și mi-au ștampilat în pașaport interdicția de a intra în țară până în data de 13 octombrie 2020.”

Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei în România, a susținut că Președintele UDMR are interdicția intrării încă din data de 3 noiembrie 2017 și că această decizie i-ar fi fost deja comunicată. Conform ambasadorului, politicianul ar mai fi încercat să intre în Ucraina cu pașaport maghiar, dar și atunci i-a fost interzisă trecerea hotarului.

Președintele UDMR afirmă că Ambasadorul furnizează informații false despre faptul că el ar fi încercat să meargă în Ucraina cu pașaportul maghiar, și a precizat următoarele: “Este inadmisibil un asemenea fapt, fiind vorba despre două țări vecine. Eu nu m-am deplasat zilnic în Ucraina, nu am fost acolo timp de 20 de ani. Și de data aceasta m-am dus cu intenții bune și nu ar trebui să conteze faptul că m-am dus ca și turist sau din alte motive culturale. Consider că este foarte gravă situația de a nu lăsa un cetățean român să intre pe teritoriul Ucrainei și în același timp să nu se dea nicio explicație.”

Luni Kelemen Hunor a cerut explicații despre cele întâmplate printr-o scrisoare adresată Ambasadorului Ucrainei în România și a înștiințat și alte instituții europene despre incident. Președintele UDMR i-a cerut liderilor Partidului Popular European să atragă atenția președintelui Porosenko – al cărui partid are statutul de membru observator și așteaptă să devină membru cu drepturi depline – că procedura lor“întrece orice măsură”.

Kelemen Hunor a precizat că așteaptă soluții și din partea diplomației române și că: “nu putem trece cu privirea că un reprezentant al Parlamentului Român, care are pașaport diplomatic român, să fie tratat în acest mod de statul Ucrainean.”
Luni Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei i-a cerut Ambasadorului Ucrainean din Budapesta să se prezinte la minister și au precizat că: “nu acceptăm o nouă provocare antimaghiară din partea Parlamentului Ucrainean și a Guvernului ”.

Kommentek