Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a cerut în 2016 în fața instanței de judecată ca primarul comunei Corund să fie obligat să îndepărteze denumirea în limba maghiară (“Községháza”) de pe clădirea Primăriei.

Pe 20 septembrie 2016 Tribunalul Harghita a pronunțat o hotărâre definitivă, prin care primarul localității Corund a fost obligat la îndepărtarea denumirii în limba maghiară. în motivarea deciziei au specificat că denumirea de „Községháza” nu coincide cu cea de “Primărie” în limba română, ci mai degrabă cu denumirea „Casa Comunală”. Așadar, inscripțiile originale au fost înlăturate, iar în 2017 au fost remontate, inscripția în limba română fiind înlocuită cu cea de „Casa Comunală” în loc de “Primărie”.

Ca urmare, ADEC a dat în judecată din nou primarul din Corund, de această dată pentru refuzul executării hotărârii judecătorești. Conform deciziei date luni de Curtea de Apel Târgu Mureș, Katona Mihály, primarul comunei Corund, este obligat să plătească o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe fiecare zi de întârziere, începând cu data rămânerii definitive a primei hotărâri din 2016. De asemenea, Curtea de Apel obligă primarul la plata penalităţilor de întârziere de 100 lei pe zi în favoarea reclamantei (ADEC),  începând cu data de 21 octombrie 2016, până la îndepărtarea inscripției în limba maghiară.

Kommentek