În baza unei hotărâri judecătorești recent date de către instanță, steagul maghiar, secui și cel al județului au fost îndepărtate din sala de ședință al Consiliului Județean Covasna.

În fapt, au fost înlăturate simbolurile naționale, regionale și locale, referitoare la identitatea maghiară, iar restul steagurilor, care sunt prezente de ani de zile (de exemplu steagul Israelului și cel al Statelor Unite) au putut fi lăsate în continuare, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. Aceste hotărâri, ale instanțelor române, sunt un mesaj clar, că elementele, care simbolizează identitatea maghiară nu își au locul în România.

Hotărârea dată de instanță, accentuează faptul că România folosește dublu standard când este vorba despre etnicii maghiari. Deși sunt aplicabile aceleași legi în privința fiecărui steag, totuși steagul maghiar a fost îndepărtat, iar drapelurile celorlalte state au rămas expuse în sală. Asociația noastră a semnalat de repetate rânduri prin rapoarte și buletine de știri persecutarea steagului secuiesc de către autoritățile române, în ciuda faptului că alte regiuni istorice, precum Bucovina și Moldova pot folosi liber drapelul lor. În cele din urmă, județele Covasna și Harghita sunt singurele, care au populație majoritară maghiară și în care nu se acceptă folosirea drapelurilor județene.

Această decizie a instanței este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât a fost dată la câteva zile după imensa amendă primită de către primarul localității Corund, care nu a înlăturat inscripția de “Primărie” în limba maghiară, iar toate acestea arată faptul că autoritățile române persecutează simbolurile maghiare. În opoziție, Vincze Lóránt, președintele FUEN, a atras atenția asupra inscripției bilingve (“Primăria-Rathaus”) afișate pe fațada clădirii din Ghimbav, unde populația germană este prezentă într-un procent de 1%, dar totuși este acceptată această inscripție. Vincze Lóránt susține că este o decizie corectă folosirea inscripțiilor româno-germane în Ghimbav, localitate întemeiată de către sași și că autoritățile locale iau în considerare populația germană, însă nu acceptă faptul că statul român folosește dublu standard împotriva comunității maghiare.

Kommentek