Hazafias román dallamokkal „örvendezteti” Sepsiszentgyörgy lakosságát a Nemzet Útja és a Nemzeti Mozgalom közösen szervezett demonstrációján Mihai Tîrnoveanu és néhány társa. Az akció csütörtökön délután vette kezdetét a város főterén, a cseppet sem csendes tüntetőket a csendőrség felügyeli.

Nagyjából 8-10 személy vonult be a háromszéki megyeszékhely központjába csütörtökön, 13 óra 30 perc környékén Mihai Tîrnoveanu vezetésével. A társaság három román zászlót és négy hangszórót hozott magával, utóbbiakból fülsüketítő hangerővel szólnak a hazafias, román nóták. Mint kiderült, az akcióra engedélyük is van, a hatóságok szerint 17 óráig folytathatják a zenebonát.

Az egyesület és pártvezető előző éjjel jelentette be érkezését Facebook-oldalán. Mint fogalmazott: a megmozdulás célja, hogy emlékeztesse Sepsiszentgyörgy lakosságát, hogy Romániában élnek, éppen ezért szeretettel vár minden magyart egy „kellemes hangulatú” találkozásra, beszélgetésre, hogy ezt személyesen is elmagyarázhassa.

„Nem remeg a térdünk a félelemtől, hogy eljönnek a magyarok a rendezvényeinkre, szemben a gyenge lábakon álló magyarországi és az RMDSZ-es vezetőkkel, akik képtelenek beszédet tartani, ha megfélelemlítik őket a románok” – fogalmazott Tîrnoveanu.

Csendháborítás miatt tesz feljelentést Antal Árpád Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is reagált a szélsőséges szervezet akciójára, amelyet ugyan bejelentettek, de módfelett hangos szerinte. Határozottan kértem a csendőrségtől, hogy lépjenek fel ellenük, ezt ma még nem tették meg, ugyanis a hangerő az arányos kell legyen a résztvevők számával, ezen a rendezvényen pedig több a hangfal, mint a résztvevő. Feljelentést fogunk tenni ellenük csendháborításért” – jelentette be az elöljáró Facebook-bejegyzésében.

Frissítés – Véget vetett a főtéri hangzavarnak a polgármester, mondván, hogy az akció túllépte a megmozdulás feltételéül szabott civilizált jelleget. „Összehívtam a köztéri megmozdulások engedélyezésével foglalkozó bizottságot, és kértem ennek leállítását, amely rövidesen meg is történt” – közölte Antal Árpád a sajtó képviselőivel.

(Forrás: székelyhon.ro; fotó: Tuchiluș Alex)

Kommentek