Az ünnep megzavarására hivatott elszántsággal és egy nagyméretű, magyarellenes feliratot hirdető molinóval vonult be a Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője harmadmagával Sepsiszentgyörgy központjába március 15-én. Az ünneplőknek szánt üzenetet azonban nem sikerült kézbesíteni: a hatóságok még a transzparens kifeszítése előtt elkapták Mihai Târnovenanut és társait, akik diadal helyett tízezer lejes bírsággal hagyták el a helyszínt.

„Háromezer magyar között, Sepsiszentgyörgyön üzentük a magyar külügyminiszternek: Van, ami örök: Erdély román föld‟ – kezdte beszámolóját Mihai Tîrnoveanu közösségi oldalán, miután a március 15-ei ünnepségen tett látogatását a rendőrségen végezte mindkét társával együtt.

Az eseményen idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is részt vett, vélhetően ez keltette fel a szélsőséges nacionalista szervezet figyelmét is.

A Nemzet Útja vezetője szerint a csendőrök „brutálisan‟ tépték le az általuk készített molinót, furgonba kényszerítették, majd a rendőrörsre szállították őket, ahol az akcióért cserébe összesen tízezer lejre büntették, és őrizetben tartották egészen az ünnepség végéig.

Tîrnoveanu ezúttal Marius Crețu és Gabriel Ungureanu társaságában tette tiszteletét városban azzal a feltett szándékkal, hogy zavart keltsenek a Mihai Tîrnoveanu által „irredentista tüntetésnek‟ nevezett március 15-ei ünnepen. A molinón szereplő „Erdély román föld‟ feliratot bejegyzésében történelmi igazságnak nevezte, ugyanakkor felháborodását fejezte ki, amiért őt és társait büntetik azért, hogy Magyarország Románia ellen intézett agressziójára reagálnak.

Mihai Tîrnoveanu legutóbb december elsején látogatott Sepsiszentgyörgyre, hogy elmondása szerint felejthetetlen ünnepséget szervezzen a román nép tiszteletére. Az akció során felajzott tömeg helyett viszonylag csendes társaságot sikerült toborozni, és csak elvétve lehetett hallani egy-két magyarellenes kiáltást.

Az Antal Árpád polgármesternek címzett provokációra mindössze az a válasz érkezett az elöljárótól, hogy a háromszéki megyeszékhelyen magyar és román békében él és ünnepel együtt. Mindez beigazolódott az idei magyar nemzeti ünnepen is, ugyanis a Tîrnoveanu-féle incidensen kívül – amelyet éppen csak a körülötte tartózkodók vehettek észre – semmilyen zavargás nem történt, a műsor a megszokott módon zajlott.

(Forrás: székelyhon.ro; fotó: Mihai Târnoveanu facebook oldala)

Kommentek