Miután nem sikerült provokálnia a magyar nemzeti ünnepen, visszatért Sepsiszentgyörgyre a Calea Neamului szélsőséges szervezet vezetője, Mihai Tîrnoveanu, néhány követőjével egyetemben, hogy ezúttal hatalmas hangfalakkal és szélsőséges nézeteik terjesztésével zaklassák a dolgukat végző sepsiszentgyörgyi polgárokat. 

Múlt csütörtökön, kora délután Sepsiszentgyörgy központjában zajlott egy előre bejelentett, de helyiekre nézve felháborító és provokatív, az embereket zavaró akció, melynek az volt a lényege, hogy Sepsiszentgyörgy központjában hazafias román dalokat játszott ordító hangszórókból és román nemzeti zászlókat lengettek, miközben arra emlékeztették a helyieket, hogy “Romániában élnek”. A hatóságok többször is felszólították őket a hangzavar miatt, de eredménytelenül. 

A szervezet tagjai videó felvételeket készítettek a megmozdulás alatt, rögzítve a megállókat és a környéken lévő embereket is. A sepsiszentgyörgyi főtér olyan román hazafias daloktól zengett, mint például a “Mi románok vagyunk” és a román himnusz.

A nacionalista Tîrnoveanu kivonulásának célja, hogy emlékeztessék a sepsiszentgyörgyieket: „egységes, szuverén, független és nemzetállamban élnek, melynek neve Románia”.

Az extrém vezető azzal hencegett, hogy Magyarország és az RMDSZ vezetőivel ellentétben ők nem „gyenge virágok”, hanem „ezeréves tölgyek”, nem félnek a gyökereik miatt, biztosak önmagukban, és mindenkit az „ágaik alá” fogadnak. Felszólították a magyarság vezetőit, hogy  “ismerjék el a trianoni békeszerződést és a román alkotmány előírásait, elengedve az egykori birodalmak utáni sóvárgást, és a frusztrációkat”. 

Az óriási hangzavar miatt a közeli intézményekben képtelenség volt dolgozni és a tanítás is ellehetetlenült a környéken lévő iskolákban. Az egy óra után kezdődött megmozdulás fél négy körül ért véget, miután Antal Árpád polgármester úgy ítélte, hogy az túllépte a törvényesen előírt kereteket, megzavarta a köznyugalmat, és akadályozta a közintézmények, oktatási-, kulturális és gazdasági létesítmények működését. Ennek következtében összehívta a köztéri megmozdulások engedélyezésével foglalkozó bizottságot és kérte a tevékenység leállítását.Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója is elmondta, hogy a megmozdulás miatt feljelentést tettek, mivel a túl hangos zaj miatt nem lehetett megfelelően megtartani a tanórákat. 

A magyarellenes akciót követően, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere feljelentést tett ellenük csendháborítás miatt, valamint kihangsúlyozta, hogy: „A március 15-ös kudarcba fulladt provokációjuk után a Calea Neamului szélsőséges szervezet Târnoveanu vezetésével bosszútól és frusztrációtól vezérelve visszatért. A törvények szerint ilyen rendezvények esetében bejelentési kötelességük van, amit ők megtettek. És bár határozottan kértem a csendőrségtől, hogy lépjenek fel ellenük, ezt még nem tették meg, ugyanis a hangerő az arányos kell legyen a résztvevők számával, ezen a rendezvényen pedig több a hangfal, mint a résztvevő.”

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: “Azon túl, hogy megdöbbentette az embereket, ez egy nagyon ízléstelen akció volt. Tulajdonképpen nem is értjük, mit szeretett volna Tîrnoveanu elérni. Attól kellene a román állam szimpatikusabb legyen a helyiek számára, hogy munkaidőben az embereknek néhány szélsőséges huligán extrém nacionalista hőzőngését kelljen hallgatniuk? Azt hiszem, ez a szervezet a nyilvánvalóan magyarellenes magatartásán kívül valamiféle kisebbségi komplexusban szenved, ha úgy érzik, ide jell jönniük, és a városunk főterén kell zaklatniuk az embereket a soviniszta megnyilvánulásukkal.”

(Fotó: Tuchiluș Alex)

 

Kommentek