Am ajuns la un nou capitol în ceea ce privește ocuparea forțată a cimitirului din Valea Uzului, unde autoritățile locale din Dărmănești au început să solicite autorizațiile necesare pentru crucile ridicate ilegal în aprilie. Din acest fapt reiese, în mod evident că în momentul construirii crucilor autoritățile nu erau în posesia autorizațiilor de construire prevăzute de lege, totuși autoritățile locale și conducătorii acestora nu au fost trași la răspundere.

În data de 24 iunie, Ministerul Culturii a dat aviz favorabil cu privire la crucile ridicate ilegal în cimitirul din Valea Uzului. Potrivit datelor aflate pe document, în data de 27 mai Primăria din Dărmănești a solicitat de la Direcția Județeană pentru Cultură Bacău autorizațiile de construire după o lună de la finalizarea lucrărilor.

Planurile de construcție dovedesc că pe lângă crucile mici de beton, s-a construit și o cruce mare, care în mod evident s-a realizat în conformitate cu simbolismul legionar, care este un simbol interzis. Mișcarea Legionară a fost înființată în România în 1927 și interzisă în 1941, gărzile de fier au participat la exterminarea sistematică a evreilor, în Pogrom, victimele lor au fost 350-400 mii de victime evreiești.

“Marți am avut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a-i solicita să retragă avizul favorabil emis de Ministerul Culturii pentru conceptul artistic al ansamblului monumental, amplasat ilegal în cimitirul militar din Valea Uzului. Considerăm inacceptabil avizul favorabil emis pentru un concept bazat pe un simbol legionar.– a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Kommentek