Az úzvölgyi katonatemető erőszakos temetőfoglalása újabb fejezetéhez érkeztünk, amikor a dormánfalvi önkormányzat elkezdte utólagosan begyűjteni az áprilisban megépített betonkeresztekhez szükséges engedélyeket. Ebből egyértelműen kiderül, hogy az önkormányzat az építés pillanatában nem volt a törvény szerint előírt dokumentumok, engedélyek birtokába, mégsem indult egyetlen eljárás sem az önkormányzat és annak vezetője ellen.


A művelődési minisztérium június 24-én visszamenőleg is kedvezően véleményezte az úzvölgyi temetőben, illegálisan felállított betonemlékmű és az ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt művészeti koncepcióját. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál az emlékmű és betonkeresztek felállításának engedélyezését, egy hónappal az építkezés befejezése után.

A látványtervekből egyértelműen kiderül, hogy a kis beton keresztek mellett, helyet kapott egy nagyobb kereszt is, amely egyértelműen legionárius szimbolisztika szerint van elkészítve, amely tiltott jelképnek számít. A legionárius mozgalmat 1927-ben alapították Romániában, és 1941-ben tiltották be, a vasgárdisták részt vettek a zsidók módszeres kiirtásában, a pogromokban, a kegyetlenkedéseiknek 350-400 ezer zsidó áldozata volt.

„Kedden reggel találkoztam Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, akitől azt kértem, hogy vonják vissza a kulturális miniszternek azt a jóváhagyását, amellyel műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi katonatemetőben illegálisan felállított román emlékművet és a román katonáknak emléket állító 50 betonkeresztet. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy legionárius szimbólum művészeti koncepcióját kedvezően véleményezzenek!” – nyilatkozta Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

Kommentek