Românii de pretutindeni din solidaritate față de românii din Covasna, Harghita, Mureș, plănuiesc să sărbătorească în data de 14 martie, la Sfântu Gheorghe evenimentul intitulat Românii pentru români, așa cum declară organizațiile care organizează evenimentul. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș organizează evenimentele la Sfântu Gheorghe, la Muzeul Spiritualității Românești.


Cu acest prilej vor să dezbată situația documentației înaintate către Guvern, Parlament și Președinte, prin care Forumul Civic al Românilor solicită ajutor pentru păstrarea identității românești. În această cerere se specifică și faptul ca România să ia măsurile necesare și să interzică Ungariei practicarea cosuveranității asupra Ținutului Secuiesc. Conform planurilor inițiale, la eveniment sunt așteptate să țină discurs Episcopul ortodox al regiunii și prefecții celor trei județe, care reprezintă Guvernul în județele lor.

Acest eveniment este o reacție la serbările de ziua națională a maghiarilor din 15. martie, forumul românilor protestând împotriva acestora de mai mulți ani. Manifestările precum cel plănuit pentru 14. martie sunt menite să intimideze minoritatea maghiară, și de obicei nu sunt lipsite de incidente xenofobe, dat fiind că participanții aduși din alte județe (locuite în majoritate de români) nu înțeleg de ce înaintea comemorărilor din 15. martie orașul este decorat cu roșu-alb-verde, și sunt mai puțin toleranți față de identitatea și cultura comunității maghiare locale.

Kommentek