Vineri, autori necunoscuți au vandalizat Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș, vopsind culorile steagului României cu spray de vopsea. Vopsirea steagului roșu-galben-albastru devine din ce în ce mai frecventă când este vorba de acoperirea inscripțiilor maghiare ori de vandalizarea unor monumente. Primarul orașului consideră că autorii ar putea fi aceeași ca cei care au incitat populația din Târgu Mureș înainte de alegerile locale.

Este regretabil faptul că naționaliștii români încearcă să creeze conflicte între cele două comunități prin deteriorarea inscripțiilor în limba maghiară și a monumentelor, tocmai atunci când cooperarea pașnică dintre cele două etnii ar trebui să fie o prioritate în favoarea dezvoltării în continuare a orașului.

Asociația pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” condamnă toate manifestările extreme și ia măsurile adecvate în toate situațiile similare pentru a identifica și a aduce făptașii în fața justiției cât mai curând posibil. De asemenea, asociația noastră a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș în acest sens, prin acesta solicitând Parchetului să își îndeplinească atribuțiile, să îi identifice pe făptași și să îi tragă la răspundere.

Organizația noastră a luat aceleași măsuri și în cazul indicatorului din Cluj-Napoca, care a fost de asemenea victimă a vandalismului antimaghiar din aceste zile. Cu toate acestea, este regretabil faptul că în cazurile precedente când Asociația noastră a depus plângere contra unui act de vandalism împotriva etnicilor maghiari, Parchetul fie nu a identificat autorii, fie a constatat că, în ciuda faptelor evidente, incidentele nu aveau origini etnice.

Kommentek