Ismeretlen tettesek megrongálták pénteken a  marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművét, ráfestve festék spray-vel a román lobogó színeit. A piros-sárga-kék festés használata egyre gyakoribb a magyar feliratok eltakarása- és az emlékművek gyalázása esetében. A város vezetője szerint vélhetően a tettesek ugyanazok lehetnek, mint akik a helyhatósági választások előtt is etnikai hovatartozás miatt  uszították a lakosságot Marosvásárhelyen.

Sajnálatos, hogy helységnévtáblák és emlékművek megrongálásával próbálnak a román nacionalisták konfliktust gerjeszteni a két nemzetiség között, éppen akkor amikor fontos lenne a közösségek békés együttműködése a város további fejlesztéséért.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elítél minden szélsőséges megnyilvánulást és minden hasonló helyzetben megteszi a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy minél hamarabb beazonosítsák és felelősségre vonják az elkövetőket. Egyesületünk ez ügyben is feljelentést tett a marosvásárhelyi Ügyészségre, amelyben azt kérte, hogy tegyenek eleget kötelességüknek, azonosítsák be és vonják felelősségre az elkövetőket.

Szervezetünk hasonló módon járt el a Kolozsvár helységnévtábla ügyében, amely a napokban szintén magyarellenes rongálás áldozata lett. Sajnálatos azonban, hogy amikor hasonló magyarellenes megnyilvánulások miatt tettünk feljelentést, az ügyészség vagy nem azonosította az elkövetőket, vagy pedig megállapította, hogy a nyilvánvaló tények ellenére az eseményeknek nem volt etnikai háttere.

Kommentek