Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója március 5-én, sajtótájékoztatón ismertette a jogvédelmi szolgálat elmúlt éves tevékenységét, valamint az aktuális politikai kérdéseket.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat már több éve készít részletes angol nyelvű beszámolót a magyarságot ért jogsértésekről, szimbólumhasználatról, nyelvi jogokról, gyűlöletbeszédről és mindazokról a problémákról, amelyek a romániai magyarságot érintik. Céljuk, hogy első kézből tájékoztassák az országos és főként a nemzetközi közvéleményt a magyar közösséget ért politikai támadásokról.

Benkő Erika kiemelte, Romániában továbbra is problémát jelentenek a magyar feliratok, a székely zászlók kérdése, a kisebbségi anyanyelvhasználat, a román nyelv oktatása a magyar oktatási intézményekben, a székelység történetének a tanítása. „Örökzöld” a gyűlöletbeszéd a sportban. Jó hír viszont, hogy a feljelentéseink és jelzéseink kapcsán számos bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács és a Diszkriminációellenes Tanács. A jelentésben nem csak eseteket jelzünk, hanem ajánlásokat is megfogalmazunk, hogy mi lenne a helyes eljárás, hogyan kellene szabályozni bizonyos kérdéseket a gyakorlatban annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő jogsértés.” – emelte ki a jogvédelmi szolgálat vezetője.

Kétnyelvű levélben válaszolt a Prime Kapital

Magyar anyanyelvű alkalmazottakat, magyar feliratokat és helyi termékeket szorgalmazott a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Sepsi Value Centre építéséért felelős Prime Kapital vállalat vezetőségének küldött levelében. A bukaresti vállalat tegnap küldött magyar és román nyelvű válaszlevelében az áll: „tiszteletben tartjuk a nyelvi sajátosságokat és alkalmazkodunk a helyi jelleghez.” Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója örömmel üdvözölte a válaszlevelet és elmondta, fontosnak tartották még azelőtt felhívni a figyelmet a magyar nyelv létjogosultságára, mielőtt a kereskedelmi központ megépül.

Kommentek