Beváltotta ígéretét Cherecheș

Tovább dagad a botrány Nagybányán: ígéretéhez híven visszavonta Pap Zsolt István RMDSZ-es alpolgármester hivatali jogköreit Cătălin Cherecheș polgármester. A magyar alpolgármester ügye a csütörtöki tanácsülésen is terítékre kerülhet.

Visszavonta Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester magyar helyettesének, Pap Zsolt Istvánnak a jogköreit – erősítette meg a Krónikának tegnap délután Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke. Az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő megyei elnök elmondta: a magyar alpolgármester megkapta az erről szóló hivatalos iratot, de azon nem szerepel magyarázat, ezért kérni fogja a döntés megindoklását.

Mint arról beszámoltunk, Cătălin Cherecheș román zászlókkal takartatta le a magyar feliratokat egy vásári kürtőskalácssütőn a hétvégi Gesztenyefesztiválon. Majd amikor intézkedését felülbírálva magyar helyettese eltávolíttatta onnan a román nemzeti jelképeket, a máramarosi megyeszékhely polgármestere bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonja Pap Zsolt István valamennyi alpolgármesteri hatáskörét. Az RMDSZ-es polgármester-helyettes jogköreinek visszavonása kapcsán tett ígéretét hétfőn délután váltotta valóra a korrupció miatt idén alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt elöljáró.

„Nagyon szeszélyes‟

Pintér Zsolt a polgármesteri döntést megelőzően is nyilatkozott lapunknak a nagybányai botrány kapcsán. Cătălin Cherecheș esetleges jövőbeli lépéseiről úgy vélekedett, előfordulhat, hogy az elöljáró a csütörtöki rendes tanácsülésen a döntéshozó testület elé viszi az RMDSZ-es alpolgármester ügyét. A megyei elnök a nagybányai elöljáró tettének lehetséges okairól elmondta: nem tudja, hogy Cătălin Cherecheș miért rohant ki az RMDSZ-es helyettese ellen, de az elöljáróról köztudott, hogy „nagyon szeszélyes‟, korábban is volt már példa hasonló megnyilvánulásokra a részéről. „Nem hiszem, hogy különösen előkészítette volna ezt, vagy szándékos lett volna‟ – vélte Pintér.

A románokra nézve is sértő

„Mi úgy gondoljuk, hogy az alpolgármester helyesen járt el. Természetesen nem ő vette le a zászlókat, hanem az árusoknak szólt, hogy nyugodtan vegyék le, mert semmiféle szerződésbeli előírás nem kötelezi őket arra, hogy ott legyenek‟ – nyilatkozta a megyei elnök. Hozzátette, a nagybányai polgármester hétvégi tette, jelesül az, hogy a magyar feliratok letakarására használta a román nemzeti zászlót, meglátása szerint nemcsak a magyarokat, hanem a románokat is kellene sértse „Szerintem egy normális román embert is sért az, ha a nemzeti lobogóval ilyen jellegű akciókat kezdenek. Tehát itt nem csak a magyarokat sértették meg, hanem minden normálisan gondolkodó nagybányai vagy romániai polgárt‟ – adott hangot véleményének Pintér Zsolt. Lapunknak elmondta, hogy a megyei szervezet még nem döntötte el, mit fog tenni most, hogy Cherecheș hétfőn délután valóra váltotta hétvégi fenyegetését. A következő időszakban hozzák meg a döntést az ügyben, egyeztetve a helyi választmánnyal és az RMDSZ országos vezetésével is.

(Forrás: krónika.ro; fotó: Pap Zsolt István és Cătălin Cherecheș egy korábbi tanácsülésen • Fotó: Ana Avram/Ziaruldemaramures.ro)

Kommentek