Magyarellenes megnyilvánulás árnyékolta be a hétvégén Nagybányán megszervezett gesztenyefesztivált. Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester ugyanis egy kürtőskalácsot árusító sátor magyar feliratának letakarását rendelte el, méghozzá román trikolórral.

Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete közösségi oldalán reagált a történtekre. Ebből kiderül, hogy Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere később levétette a román zászlókat. „Érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartjuk Nagybánya polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek a napokban zajló Gesztenye Ünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot le kell takarni, és a standokra román zászlókat kell elhelyezni. A román zászlókat csütörtökön kihelyezték a polgármesteri hivatal munkatársai, péntek reggel azonban a város RMDSZ-es alpolgármestere, Pap Zsolt István elrendelte, hogy vegyék le azokat. Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, sajnálatosnak tartjuk, hogy a városvezető most ehhez folyamodott. Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke.‟

Pap Zsolt alpolgármester intézkedései sem maradtak következmények nélkül. A polgármester, aki a közösségi médiában reagált Pap cselekedetére, bejelentette, hogy péntektől minden alpolgármesteri megbízatása alól felmenti az RMDSZ-es polgármestert – közölte a Máramarosi Hírmondó.

„Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja, »pâine«, és nem azt, hogy »kenyér«. Ha nem akarják megváltoztatni a »kenyér« feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak‟ – mondta Cherecheș.

(Forrás: maszol.ro)

Kommentek